Tijdens de Europese week van de mobiliteit, wordt er op maandag 18 en vrijdag 22 september aan het Diksmuids station actie gevoerd tegen fietsdiefstallen. Tussen 6 uur en 9 uur zullen vrijwilligers van politie Polder er flyers uitdelen met tips tegen fietsdiefstallen. De helft van deze diefstallen gebeurt immers in de stationsomgeving. Nochtans investeerde Diksmuide er 43.000 euro in 6 camera’s. Maar volgens politiecommissaris Wim Merlevede van politie Polder liggen de meeste fietsdieven hier niet wakker van. Maar met een goeie mechanische diefstalbeveiliging kan de fiets alvast beschermd worden tegen de gelegenheidsdieven.

De NMBS wil, in samenwerking met politie Polder en het Diksmuids stadsbestuur, zoveel mogelijk reizigers sensibiliseren. De flyers die worden uitgedeeld, geven niet alleen tips om diefstallen te voorkomen, ze zullen ook info geven rond wat er te doen is wanneer men slachtoffer is van een fietsdiefstel. Tenslotte wordt er op vrijdag 22 september ook de mogelijkheid geboden om de fiets te laten merken. Een gemerkte fiets komt immers sneller opnieuw bij zijn eigenaar terecht.
Toch is het opmerkelijk dat de Diksmuidse stationsbuurt, ondanks de aanwezigheid van bewakingscamera’s, nog steeds geplaagd wordt door fietsdiefstallen. Nochtans werken deze nog steeds en kan politie Polder deze raadplegen. Maar niet alle beelden van fietsdiefstallen zijn volgens commissaris Merlevede bruikbaar voor identificatie. Vele verdachten komen immers op de beelden als “manspersoon met jeansbroek en een donkere hoody met kap”. En de dieven zijn ook zo slim om de nummerplaat van hun voertuig niet in beeld te laten komen. Het is dan ook eerder uitzonderlijk dat men één van de bij politie Polder gekende “cliënten” herkend. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Vandaar de geplande acties aan het station.

Nog volgens commissaris Merlevede is het ook voor zijn diensten niet mogelijk om alle beelden live te bekijken. Binnen de zone met de gemeenten Diksmuide, Kortemark, Koekelare en Houthulst hangen immers tientallen camera’s.
Zo hangen er ook 10 camera’s op en rond de Diksmuidse Grote Markt. Maar ook daar zijn de beelden niet altijd bruikbaar. Dat bleek nog bij de vandalenstreek aan het standbeeld van Generaal Jacques toen mist ervoor zorgde dat de vandalen niet herkend konden worden. En recent was er ook een boomhater aan het werk. Ook van deze vandaal is de identiteit nog niet bekend. Tenslotte kreeg ook de Wilgendijk nog voor 28.000 euro 8 camera’s. Hiertegen was er in 2021 alvast protest vanuit Vooruit waarbij raadslid Kurt Vanlerberghe deze Chinese camera’s in verband bracht met een provinciale studiereis van de burgemeester naar het Verre Oosten. Maar opvallend ook meerderheidsraadslid Jonas Debaillie (Idee Diksmuide) vond het toen om privacy-redenen geen goede investering. Was er voor deze investering toen geen meerderheid in de raadzaal, de Chinese camera’s kwamen er toch. Hiermee heeft Diksmuide in het centrum, verspreid over deze 3 plaatsen, 24 publieke camera’s.(DLD)