Diksmuide heeft een overleg voorzien met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het Agentschap Onroerend Erfgoed. Op de agenda : de toestand van de beschermde Noorderbrug of Beerstbrug bij het postgebouw die onder het beheer van AWV valt. De Oostendestraat / De Breyne Peelaertstraat is immers een gewestweg. Maar volgens Diksmuids schepen van openbare werken Kurt Vanlerberghe (Actie!/Vooruit) verkeert de brug, althans visueel, in een niet al te beste toestand. Eerder konden herstellingswerken niet uitgevoerd worden door AWV wegens een gebrek aan budget.

Raadslid Johan Desender (Vlaams Belang) had op de gemeenteraad vragen bij de toestand van de koepel van deze brug. Grote brokstukken vallen volgens het raadslid naar beneden. Hij vreest voor ongevallen met wandelaars. Maar volgens schepen Vanlerberghe is er reeds in 2022 een overleg geweest rond onderhoudswerken aan de brug. Voorstel was de brug te verstevigen met spuitbeton, een techniek die tot 4 maal goedkoper is dan een herstel van het metselwerk. Maar de administratie Onroerende Erfgoed verzette zich tegen deze werkwijze. Omdat AWV geen budget had voor een herstel van het metselwerk werden de onderhoudswerken dan maar niet uitgevoerd. Wel was er twee jaar terug een controle van de brug. Toen heette het dat er geen stabiliteitsprobleem was. Maar omdat de brug op vandaag visueel in een niet al te beste toestand verkeert, werd nu een nieuw overleg gepland met beide administraties.
Verder had raadslid Desender ook nog vragen bij de toestand van de brug bij de Vismarkt die eveneens over de Handzamevaart loopt. Deze brug valt wel onder het beheer van de stad. Daar ziet hij alvast de nissen in de brugpijlers, die nu gebruikt worden door duiven, liever dichtgemetseld.

Verder vroeg hij een witte PVC-buis op momenteel op de brug is geplaatst, te verplaatsen onder het voetpad. En tenslotte zou het schoonspuiten van de brug over de Handzamevaart alles aantrekkelijker maken.
Maar ook hier zal volgens schepen Vanlerberghe rekening moeten worden gehouden met het standpunt van de administratie Onroerend Erfgoed. De gaten in de bruggen werden immers gemaakt in 1940 door het Belgisch leger die de brug wilde opblazen bij hun terugtocht. Maar omdat deze nissen duidelijk groter worden, heeft de schepen wel het advies ingewonnen van de stadsdiensten. Zij stelden vast dat het metselwerk inderdaad in een slechte staat verkeerd en dat ook hier herstellingswerken zich opdringen. Verder is de opgemerkte PVC-buis een beschermingsbuis voor nutsleidingen. Er wordt gevraagd om deze ondergronds te brengen. De reiniging van de brug wordt dan weer moeilijker omdat de kademuren met de korstmossen ook beschermd zijn.
Diksmuide zal ook voor deze brug contact opnemen met Onroerend Erfgoed. Ze wil weten welke werken kunnen uitgevoerd worden en op welke subsidies men hiervoor kan rekenen. (DLD)