Ook in coronatijden kan het kriebelen.  Dat ondervond Peter Bossu uit Lampernisse.  En als het kriebelt dan moet je … jawel schrijven, zo weet de Lampernissenaar.  En omdat je in corona-tijden in je “kot” moet blijven, vond hij dan maar de nodige inspiratie vanuit zijn venster, bij zijn Lampernisse.  Zijn schrijfsels resulteerden uiteindelijk in het boek “Lampenisse, het stille, waar verleden en heden elkaar ontmoeten”.  Volgens de auteur is het geen geschiedkundig relaas, geen naslagwerk inzake lokale fauna en flora, geen kadastrale inventaris of oplijsting van recreatiemogelijkheden. Dit boek zal de geïnteresseerde lezer wel prikkelen om Lampernisse zelf te gaan verkennen en er sporen van de geschiedenis te ontdekken, genietend van de waardevolle natuur. Met de focus op opmerkelijke plaatsen en enkele belangrijke gebeurtenissen in de tijd, Het boek neemt de lezer mee naar het verleden en het heden van dit oude, rijke dorp.  Het is vanaf 20 april beschikbaar maar men kan nu reeds, aan een goedkopere voorverkoopprijs, intekenen.


De ‘Oudlandpolder’ van Lampernisse – een weidegebied van duizend hectare – is één van de grootste resterende open ruimten in Vlaanderen. De voorbije honderden jaren is het landschap nauwelijks van uitzicht veranderd. Alle graslanden worden omzoomd door perceelsgrachten en poldervaarten doorkruisen het landschap.
In 1993 werd het komgrondengebied van Lampernisse beschermd als landschap, wat meteen ook de plannen voor de doortrekking van de A19 tussen Ieper en Veurne en een ruilverkaveling doorkruiste. Zo kon volgens Peter Bossu voorkomen worden dat de ‘Oudlandpolder’ zou degraderen tot een biljartvlak, een monotoon productielandschap.  Het zorgt ervoor dat deze open ruimte meer dan het bezoeken waard is en een gids daarbij kan het boek “Lampernisse, het stille” zijn.   Eerder schreef Peter Bossu ook al “De IJzermonding … door de zeehond gered”, een vlotlezend boek over de redding van dit natuurgebied in Nieuwpoort met stukjes geschiedenis, annekdotes, archief foto’s en actuele beelden, …

‘Lampernisse, het stille’ is een uitgave van Uitgeverij De Bok en Natuurpunt Westkust in samenwerking met Natuurpunt De Bron.  Het telt 128 bladzijden met tientallen prachtige foto’s, kaarten en andere illustraties. Hiervoor kon de auteur overigens rekenen op de samenwerking met tal van natuurgidsen en fotografen.  Het boek is vanaf 20 april beschikbaar in de boekhandel voor de prijs van 20 euro. Maar wie voor 15 april 15 euro overschrijft, kan vanaf 20 april een exemplaar afhalen bij café-restaurant Zannekin in Lampernisse, bezoekerscentrum kasteel/NR De Blankaart in Woumen, 4AD-muziekclub in Diksmuide, supermarkt ‘De Platse’, Dorp 28 in Alveringem, dagbladhandel ‘ ’t Gazetje, Kaaskerkestraat 41/A in Kaaskerke of bij Walter Wackenier in Koksijde (walter.wackenier@scarlet.be). Voor eventuele verzending per post wordt 3 euro extra gevraagd.  Bestellen kan op rekeningnummer BE66 7380 0450 2943 van Natuurpunt Westkust met vermelding ‘Lampernisse, het stille’.  Bij afhalen kopie van betaling of naam en adres op een briefje afgeven. (DLD)