Voor haar 46ste 14-18-wandeling blijft de vereniging Ruimte in eigen stad.  Samen met het Davidsfonds organiseert ze op zondagnamiddag 6 november een architectuurwandeling waarbij gids Godfried Vandenberghe de deelnemers kennis laat maken met enkele mooie wederopbouwpanden.  Het is overigens al de derde maal dat men deze wandeling organiseert.  Bij de eerder gemaakte wandelingen in 2021 en 2022 bleek wel dat men de groep best beperkt tot een 25-tal deelnemers.  Vandaar de oproep om vooraf in te schrijven.  Dit kan per mail naar ruimte.diksmuide@proximus.be of telefonisch 051/500.866 waar men Jozef Dumoulin aan de lijn krijgt.  Een deelname vraagt geen lidmaatschap.

Verschillende bouwstijlen vormen na de eerste wereldoorlog in Diksmuide een nieuw geheel, aangevuld met regionale en lokale sierelementen uit steen die rijkelijk aanwezig zijn bij openbare gebouwen en bepaalde burgerhuizen maar dan weer sober aanwezig zijn bij arbeidershuizen. Maar het is ook een organische architectuur die niet alleen functioneel-zakelijk is maar ook kunstvol, de mens centraal stellend, met vormen en materialen aan de natuur ontleend. Het lijkt alsof de stenen spreken!Kortom, het is voor Jozef Dumoulin van Ruimte alsof de stenen spreken.

De wandeling start om 13.30 uur nabij het stadhuis op de Grote Markt. En het einde is voorzien omstreeks 16.30 uur. Voor de wandeling wordt een bijdrage gevraagd van 2 euro per persoon maar een lidmaatschap van Ruimte of het Davidsfonds is geen noodzaak. Ruimte is immers geen ledenvereniging, alle activiteiten staan dan ook open voor iedereen. Ruimte wil dan ook niet alleen wat kennis aanbieden maar vooral ook een samenzijn met mensen. (DLD)

foto : Het gebouw Au Phare op de hoek van de De Breyne Peellaertstraat en de Grote Markt dat als eerste in 1919 werd heropgebouwd na de oorlog.