Van de 17.228 inwoners die Diksmuide op 1 januari 2024 telde, zullen er 17.203 zijn die niet weten wat Diksmuide doet met hun geld. De resterende 25 zaten maandagavond in de Diksmuidse gemeenteraad. Daar werd zonder één woord uitleg beslist om de aanpassing van het meerjarenplan goed te keuren. En laat dat meerjarenplan niet alleen het beeld schetsen van het beleid, inclusief de investeringen op lange termijn, het geeft ook een beeld van Diksmuides financiële situatie. Maar die cijfers bleven maandagavond verborgen. Wat heeft Diksmuide te verbergen? Hiermee kreeg Diksmuide meteen een voorsmaakje van wat de Diksmuidse politiek bedoelde met de verkiezingsslogans die opriepen tot transparantie. Zwijgen is goud lijkt hiermee immers de Diksmuidse politieke vertaling voor transparantie.

Voor gemeenteraadsvoorzitter Els Leenknecht (Idee Diksmuide) was het allereerst voldoende dat de raadsleden een week ervoor hierover info hadden gekregen tijdens een besloten vergadering. En ook schepen Greet Dever (CD&V), bevoegd voor financiën, gaf deze maal uitzonderlijk geen woord uitleg. Bij eerdere aanpassingen gebeurde dit wel omstandig. De aanpassing van het meerjarenplan was deze maal weliswaar administratief omdat er in het verkiezingsjaar geen beleid wordt toegevoegd. Maar vraag is dan wel waarom dit verborgen bleef in tegenstelling tot de begroting van politiezone Polder. Ook deze werd administratief aangepast maar werd tijdens de voorbije zitting van de politieraad wel uitvoerig besproken. Niet dus in de Diksmuidse gemeenteraad wat enkel vragen oproept. Temeer en vooral omdat er wel een week eerder toelichting werd gegeven aan de raadsleden.
Wat hebben de Diksmuidse raadsleden vooraf te zien gekregen dat op de zitting zelf verborgen bleef voor pers en publiek en bij uitbreiding dus ook voor de hele Diksmuidse bevolking. En waarom keurden ze deze aanpassing goed?

Heeft Diksmuide dan toch zijn financieel huishouden met het geld van de burger niet op orde en kan dit gevolgen hebben voor de coalitievorming? Het is verder vreemd dat er ook vanuit de oppositie, ook van raadsleden die geen deel uitmaken van de coalitiegesprekken, geen opmerking kwam rond deze werkwijze. Wordt de Diksmuidse politiek voortaan gevoerd in de achterkamertjes van het stadhuis? Hiermee zou men uiteraard een stap terug zetten naar de oude politieke cultuur en enkel maar de afstand tussen politiek en burger opnieuw groter maken. Het zijn uiteraard speculaties die enkel gevoed worden door de raadsleden zelf.
Of krijgt Diksmuide hiermee een voorsmaakje van de debatcultuur en de openheid tijdens de komende zes jaar? Als de monstercoalitie straks de teugels in handen neemt, dan zullen immers alleen de drie Vlaams Belang-raadsleden in de raadzaal vragen kunnen stellen over het gevoerde beleid. Vraag is hoe transparant de Diksmuidse gemeenteraad dan nog zal zijn of wordt het beleid straks niet meer gevoerd vanuit de raadzaal maar vanuit een ivoren toren? (DLD)

Na publicatie laat Vooruit bij monde van Kurt Vanlerberghe weten dat zij dan toch tegen de aanpassing van het meerjarenplan hebben gestemd.  Maar ze erkent ook dat er gisteravond geen fraai beeld is opgehangen van de politiek.  Ze willen dan ook dat dit geen voorbode is van de toekomst.