Gisteren gingen twee middelbare klassen, een OKAN-klas en een ASO-klas uit respectievelijk het Maria Margareta Instituut uit Kortemark en ‘t Saam Campus Wilgendijk uit Diksmuide, de uitdaging aan om samen muziek te maken in muziekclub 4AD.  Dit kaderde binnen Memorydate, een project waarbij jongeren samen met muziektherapeuten werken rond de thematiek van oorlog en vluchten voor oorlog en vervolgens hierrond samen een song schrijven.  Oorlog wordt zo als kapstok gebruikt om de kritische zin bij de jongeren aan te wakkeren en de onverschilligheid tegen te gaan.  Door in het verleden te duiken, denken ze ook na over vandaag en de toekomst.  Deze Memorydate past ook binnen het Europees project Con-Front waarvan de voorstelling woensdag in première gaat en al twee dagen later te zien en te horen is in muziekclub 4AD.  Naast de Con Front-voorstelling is vrijdagavond ook Dez Mona te zien in 4AD.

De muzikale ontmoeting was maandag uniek omdat het een samenwerking was tussen een OKAN-klas (Onthaalonderwijs voor Anderstalige kinderen) en vijfdejaars uit het Algemeen Secundair Onderwijs.  Jongeren van diverse origine ontmoeten zo elkaar op een herinneringsplek uit WO I waar ze nadenken over deze geschiedenis.  Hun werk is straks ook te zien op sociale media.
En ook Con-Front doet verbinden. Het is een uniek multidisciplinair kunstproject over (taal)grenzen en culturele barrières heen.  Acht jonge Belgische, Franse, Sloveense en Noord-Macedonische pop- en rockmuzikanten en visuele kunstenaars creëerden een compositie waarin beeld en muziek onlosmakelijk verweven zijn.  Zo verbindt Con-Front op zijn beurt West-Europa met de Balkan.  Samen met muziekclubs uit Frankrijk, Slovenië en Noord-Macedonië, is de Diksmuidse muziekclub 4AD een drijvende kracht achter dit project.  De voorstelling van Con-Front is vrijdagavond te zien in muziekclub 4AD in combinatie met een optreden van Dez Mona. Deze voorstelling is evenwel uitverkocht.  Meer info : www.4ad.be. (DLD)