Op vrijdagavond 8 november is er vanaf 19 uur de jaarlijkse 11.11.11-instuif.  En hiervoor wijkt de organiserende Noord-Zuidraad deze maal, nu de Boterhalle niet langer beschikbaar is, uit naar het nieuw ontmoetingscentrum in Woumen (foto). Daar heeft men volgens Rik Maekelberg van de Noord-Zuidraad voldoende ruimte om de succesvolle formule verder te zetten. Dus, met de blijvende participatie van lagere scholen, middenveldgroeperingen en ngo’s met een lokale werking.  En straks wil men de focus leggen op het thema van dit jaar “changemakers” en de krimpende ruimte van het middenveld.  Het terugschroeven van de participatie van het middenveld zou immers toegeven zijn aan een ruk naar het xenofoob rechts en dat zou volgens Rik Maekelberg een zeer slecht signaal zijn voor het doelpubliek van de Noord-Zuidraad.  Zet de 11.11.11-campagne vooral de nationale en internationale changemakers in de spots, vrijdagavond stelt het Diksmuids stadsbestuur in Woumen ook de nieuwe lokale helden, de Diksmuidse changemakers voor.

Dit jaar gaat men met de campagne naar het hart van 11.11.11: men zet changemakers wereldwijd op een voetstuk. Waarom? Omdat ze meer dan ooit onder druk staan en meer dan ooit nodig zijn om verandering te brengen, zo is te horen bij de Noord-Zuidraad.  En daarvoor geven ze enkele voorbeelden : Passy verdedigt met haar organisatie Aidprofen vrouwenrechten in Congo, Red is met ICSC pleitbezorger voor een doortastend klimaatbeleid in de Filipijnen en wereldwijd en met Radio Maendeleo geeft Thaïs Congolezen een stem. Esperanza strijdt verder met Acción Ecológica tegen petroleumontginning in de Amazone en Awad geeft met Totol Syriërs weer een toekomstperspectief in het verwoeste Raqqa.  Deze krachtige bewegingen en de mensen die hen sterk maken, worden dit jaar in de schijnwerpers gezet. Voor nog meer dergelijke verhalen : klik hier.
Changemakers streven volgens Rik Maekelberg naar een duurzame, leefbare toekomst waarin iedereen een plaats krijgt. Ze doen dat elk op hun eigen manier. Ze strijden voor gelijkheid, maatregelen tegen klimaatverandering, persvrijheid, tegen uitbuiting door grote multinationals, elke vorm van discriminatie en ga zo maar door. Maar het wordt hen moeilijk gemaakt. Steeds meer komt de vrijheid voor meningsuiting onder druk te staan. Net daarom zijn deze changemakers belangrijker dan ooit en wordt er campagne gevoerd.  Al wie deze campagne wil steunen is hiervoor welkom vrijdagavond in het OC van Woumen.
En wie ook echte changemakers zijn, dat zijn Diksmuides lokale helden.  Per SDG (sustainable development goal) is er een held. En die helden verwezenlijken dagdagelijks op hun manier en in hun domein kleine wonderen, zo stelt schepen voor Noord-Zuidbeleid Gaby Verstraete.  Voor bijna elke SDG vond men een nieuwe held, alleen voor de SDG’s “industrie, innovatie en infrstructuur” en “ongelijkheid minderen” is men nog op zoek naar helden.  Wie iemand kent of misschien wel zelf denkt een grote impact te hebben op dit thema, kan een seintje geven aan de dienst duurzaamheid via mail  duurzaamheid@diksmuide.be of telefonisch 051.79.31.40. (DLD)