Na het verdwijnen van de verkiezingsborden kwamen er de voorbije week nieuwe in het straatbeeld met de vraag “Wie komt er op voor menselijkheid”. Woensdag heeft 11.11.11 onthuld dat zij achter deze mysterieuze borden zat. Meteen worden zij ook onderdeel van de najaarscampagne waarin dit jaar het belang van solidariteit en menselijkheid centraal staat. In Diksmuide werd inmiddels de vraag beantwoord met het overplakken van deze borden met nieuwe posters waarop nu gewone mensen te zien zijn die zich reeds jarenlang inzetten voor een warme menselijke samenleving. En bij hen ook enkele Diksmuidelingen.
Voor 11.11.11-voorzitter Willy Sebiet moet deze bordenactie niet alleen vragen oproepen rond menselijkheid, bij het overplakken met niet alleen bekende nationale en internationale gezichten maar ook met lokale mensen moeten zij ook de lokale vrijwilliger in beeld brengen. Die plaatselijke mensen zijn immers belangrijk want zonder hen geen fondsen, en zonder fondsen geen steun voor het zuiden. En daar kan 11.11.11 wel degelijk het verschil maken, hun inbreng is er geen druppel op een hete plaat want ze kunnen er beslissingen bijsturen die in het zuiden voor meer menselijkheid kunnen zorgen.
Op de affiches prijken naast enkele internationale gezichten die actief zijn in een vluchtelingenkamp in Congo of een tentenkamp aan de Turkse grens, ook dit van Nadege Bakam. Ze is afkomstig uit Kameroen maar intussen een vertrouwd gezicht in Diksmuide geworden. Zo is ze vaak te zien op fondsenwervende activiteiten met haar oliebollen en bakbananen. Daarmee steunt ze ook projecten in haar moederland Kameroen waar men reeds vier watervoorzieningen kon bouwen en drie serres. Ze is dan ook trots op wat er tot dusver werd bereikt. Nu droomt ze nog van een ziekenhuis of een school.
Ook Rik Maekelberg is dit jaar een gezicht van de 11.11.11-campagne. Zelf is hij betrokken niet alleen bij 11.11.11 maar ook bij andere sociale initiatieven als de werkgroep burgerzin, de campagne Broederlijk Delen en Oxfam Wereldwinkel. Ook hij komt op voor menselijkheid en ook hij is ervan overtuigd wel degelijk een steen te kunnen verleggen. Want de projecten die gesteund worden, de uren die men erin steekt en de euro’s die worden opgehaald hebben een enorme impact op het leven van de betrokken mensen. Maar ook structuren moeten veranderd worden. En dat resulteerde dat Diksmuide niet alleen Faire maar ook een Solidaire gemeente is. Diksmuide is voor hem hierin een voorbeeld voor andere gemeenten. Hij hoopt dan ook dat tijdens de volgende bestuursperiode Diksmuide deze initiatieven verder zal uitbouwen.
Bij het startschot van de campagne gaf Diksmuids schepen Greet Dever, bevoegd voor Noord Zuid, nog mee dat ook voor Diksmuide menselijkheid een kernwaarde is. En het klein begijnhof, dat sinds kort het Diksmuids LOI is, toont voor haar de warmte die Diksmuide wil geven. (DLD)
