Het Diksmuids Davidsfonds laat donderdagavond Diksmuide de exoplaneten ontdekken tijdens een lezing rond astronomie.  Sterrenkundige Jonathan Menu, die afkomstig is uit Klerken, wil alvast antwoorden geven op veel vragen die er sinds oktober zijn over exoplaneten.  Toen kregen immers twee Zwitserse sterrenkundigen de (gedeelde) Nobelprijs voor Fysica, voor hun ontdekking van de eerste exoplaneet rond een zonachtige ster. Hoewel de teller van deze planeten rond andere sterren momenteel reeds op 4000 staat, werd de eerste pas in 1995 ontdekt. Waarom kwam deze vondst pas zo recent, terwijl we er nu, 25 jaar later, reeds duizenden kennen? Wat weten we over deze exoplaneten? En waarom bestuderen we ze überhaupt?

Tijdens deze lezing krijgt men donderdagavond het antwoord op deze maar ook op nog andere vragen.  Dr Jonathan Menu hield zich immers als sterrenkundige tijdens zijn doctoraat bezig met het onderzoeken van de bouwstenen van exoplaneten. Hij gebruikte observaties en theoretische modellen om de gas- en stofrijke omgeving rond jonge sterren in kaart te brengen: de ideale omgeving voor vormende exoplaneten. In zijn huidige positie als onderzoeksingenieur focust hij zich dan weer vooral op technische uitdagingen in de lucht- en ruimtevaartsector. De interesse en passie voor alles wat zich boven ons hoofd – letterlijk – afspeelt, blijft zijn leidraad.
Deze lezing gaat door op donderdag 14 november om 20 uur in zaal Gerlacus in Ten Patershove in de Maria Doolaeghestraat.  De toegangsprijs is voor houders van Cultuurkaart 7 euro, niet-leden betalen 9 euro. (DLD)