Boter en kaas staan op pinkstermaandag 29 mei al voor de 47ste maal centraal in Diksmuide. Daarnaast zorgen de gelijknamige feesten ook voor folklore en amusement in het centrum. Het wordt alvast uitkijken of komende maandag, na de tegenvallende editie van 2022, de Boter- en Kaasfeesten een tweede adem zullen vinden en alvast ook voldoende marktkramers het centrale marktplein en de centrumstraten zullen invullen. Er zijn alvast enkele nieuwigheden toegevoegd aan het programma opdat de Boterstad opnieuw haar Diksmuids DNA alle eer zal kunnen aandoen.

Op de Grote Markt vindt men, naast de wekelijkse marktdag die voor de gelegenheid ook duurt tot in de namiddag, ook elf zuivelboeren in hun boter- en kaasdorp. De Koning Albertstraat, de Admiraal Ronarchstraat en De Breyne Peellaertstraat kunnen alvast dienst doen als reserveruimte voor het marktplein waar men aan het stadhuis ook, tijdens de boter- en kaasworpen een stukje kaas of boter kan winnen. Er zijn worpen om 10 uur, 11 uur, 14 uur en 16 uur. Daarnaast is er nog een speciale worp om 15 uur voor de kinderen.
En dan is er nog op het hoofdpodium aan het stadhuis de intronisatieplechtigheid in de Orde van de Beuterwaeghe. Ook deze kon vorig jaar op weinig belangstelling rekenen wegens het ontbreken van een Diksmuidse ridder. Met Tine Denoo uit Veurne, Christian Köck uit de Duitse jumelagegemeente Rottach-Egern en luitenant-kolonel Patrick Mestdagh koos het Diksmuds stadsbestuur er opnieuw voor om geen enkele vertegenwoordiger uit het eigen verenigingsleven of de zorg in de ridderorde op te nemen.

Bij wijze van animatie is er om 15.15 uur een optreden van Margriet Hermans en dochter Celien, de Generaal Baron Jacquesstraat wordt een expostraat met foto’s uit 47 jaar Boter- en Kaasfeesten en in de omgeving van de Kiekenstraat is er een rommelmarkt. Maar ook de steltenlopers, de kaasbollenfanfare en dansschool El Sansha zullen niet ontbreken. Daarnaast is er nog randanimatie en men kan shoppen bij de lokale handelaars. En tenslotte werd ook speciaal aan de kinderen gedacht. Zij kunnen in de Vredestraat terecht op De Werf waar ze aan de slag kunnen met vijzen, draaien, schuren en vooral veel spelen. En deze mobiele speeltuin kan afgewisseld worden met een bezoek aan de kinderboerderij op de Grote Markt waar men dieren kan knuffelen of rondrijden op het tractorparcours.
Het centrum is op pinkstermaandag niet bereikbaar met de auto. Er is wel een fietsparking voorzien in de Reuzemolenstraat en auto’s kunnen terecht op de klassieke randparkings en op de winkelparkings aan de kleinhandelszone in de Esenweg en bij Colruyt. Meer info : www.bezoekdiksmuide.be (DLD)