Op woensdag 22 mei, op de internationale Dag van de Biodiversiteit, zet het bezoekerscentrum De Blankaart de verscheidenheid aan planten en dieren in de kijker.  Bezoekers, kinderen in het bijzonder, worden uitgenodigd om mee te zoeken naar alle beestjes, groot en klein tijdens een zoektocht waarbij de deelnemers vrij kunnen starten tussen 13.30 uur en 15.30 uur.   De standen zelf sluiten om 16.30 uur.  De deelname is gratis en vooraf inschrijven is niet nodig.

Biodiversiteit is een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van het leefmilieu. Hoe meer soorten er in een omgeving leven, hoe steviger de natuur aan elkaar hangt en hoe meer kans dat het blijft voortbestaan. Biodiversiteit ligt verder ook aan de basis van heel wat natuurvoordelen waarvan men als mens dagelijks kan genieten, zoals zuivere lucht, water en bodem.
Tijdens deze zoektocht komen de deelnemers woensdag, via verschillende standen, heel wat te weten over de ‘kleine’ natuur: in het kasteel (foto) leiden bijzondere kleuren naar bijzondere bewoners, ‘met gewoel in de poel’ leren ze wie zich heeft laten vangen en ‘in hooiland en bos’ krioelt het van het verscholen leven.  Daarnaast kunnen de bezoekers in de bijenhal helpen met het opsmukken van het insectenhotel, gaan ze in de kiektoren met een telescoop op zoek naar de kiekendief en kunnen ze in het labo kleine ‘natuurdingetjes’ van héél dichtbij bestuderen.
Verder leren de deelnemers meer over teken, gaan ze met arendsogen op zoek naar de vogels in het bos, zoeken ze uit wat een uil op één nacht verorberen kan en komen ze alles te weten over de vleermuizen in en rond het kasteel.
‘Alle beestjes groot en klein’ is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen, in samenwerking met Natuurpunt en het Regionaal Landschap Westhoek en gaat door op het provinciedomein De Blankaart aan de Iepersteenweg 56 te Woumen (Diksmuide) (DLD)