Onlangs mocht het metaalconstructiebedrijf Vanderscheuren, dat gevestigd is op de industriezone Heernisse, zijn 60ste verjaardag vieren.  En ze deed dit met heel haar VDS-familie, zeg maar de 102 medewerkers en hun respectievelijke families.  Zij mochten niet alleen de intussen uitgebreide fabriek bezoeken, achteraf stond BBQ-kampioen Geert Wulleman ook klaar om iedereen te vergasten op zijn BBQ-hesp.  Voor CEO Johan Miermans was het ook een gelegenheid om eventjes achterom te blikken maar vooral ook om vooruit te kijken naar de toekomst van Vanderscheuren.

Het bedrijf heeft er een hectisch jaar opzitten.  In het voorjaar van 2016 moest het bedrijf immers afscheid nemen van stichter Daniël Vanderscheuren die op 86-jarige leeftijd overleed.  Hij had inmiddels het bedrijf al een tiental jaren in handen gelaten van zijn twee zonen Rik en Luc maar volgde vanop afstand nog altijd het reilen en zeilen van “zijn” bedrijf.  Maar stil staan is achteruit gaan in de bedrijfswereld.  De broers Rik en Luc Vanderscheuren hadden dan ook al nagedacht over de toekomst van het bedrijf en besloten om er een derde partner bij te betrekken.  Zo kon het bijna 60-jarig bedrijf, dat ooit door collega-bedrijfsleider Chris Vandezande van het gelijknamig vijzel-constructiebedrijf omschreven werd als de Parel van de Westhoek, ook succesvol zijn in de volgende decennia.
Met het toetreden van KeBeK als aandeelhouder, wacht er een nieuw tijdperk.  Metaalconstructie Vanderscheuren is dan ook sinds vorig jaar geen familiaal bedrijf meer want meerderheidsaandeelhouder KeBeK is een zogenaamde institutionele aandeelhouder.  Omdat het kapitaal van KeBeK op zijn beurt afkomstig is van familiale investeerders die een rendement verwachten die hoger is dan een gewoon spaarboekje, moet men de winstgevendheid van een bedrijf doen groeien, zo stelt CEO Johan Miermans.  Daarom werd na enkele maanden samenwerken en in samenspraak met Rik en Luc Vanderscheuren beslist om vers bloed aan te trekken die de verdere professionalisering in goede banen kon leiden.  Dat heeft gezorgd voor veranderingen binnen de werking van het bedrijf die voor CEO Miermans niet voor iedereen even makkelijk waren, al was het alleen maar omdat het een sprong in het onbekende was.  Toch is Johan Miermans ervan overtuigd dat met de noodzakelijke veranderingen, de goede gewoontes van de Westhoek niet mogen verdwijnen.  Voor hem mag dan ook de no-nonsense mentaliteit en de flinke werkkracht niet verdwijnen aan de Heernisse.
En dat men overtuigd is bij Vanderscheuren van de verdere groei van het bedrijf mag tenslotte nog blijken uit de oproep naar nieuwe medewerkers die men zoekt in nagenoeg alle afdelingen van het bedrijf. (DLD)

Foto : familiedag Vanderscheuren met  inzet vlnr directie met Rik Vanderscheuren,  Johan Miermans, Lieven Deroose en Luc Vanderscheuren.