Aan de vooravond van de corona-crisis werd op het Diksmuids stadhuis nog het nieuw toeristisch seizoen voorgesteld.  Daarbij werd de nieuwe evenementenkalender in primeur voorgesteld aan de sector voor wie ze heel belangrijk is: de toeristische horeca-sector.  En dat deze bloeit mag ook blijken uit de 55 bladzijden rijke horecabrochure die de toeristische dienst kan meegeven met de toeristen die Diksmuide bezoeken.  Maar enkele dagen na deze voorstelling gingen alle horecazaken op slot, een voor Diksmuide heel belangrijke economische sector is in zwaar weer terecht gekomen.  Hoelang het coronavirus de horeca zal lam leggen is op vandaag nog niet bekend, maar dat ze zware klappen zal krijgen staat wel als een paal boven water.

Diksmuide deed heel wat inspanningen om het toerisme, nu de hype van de 100ste verjaardag van de eerste wereldoorlog achter de rug ligt, te ondersteunen.  Niet alleen de terrasbelasting werd geschrapt, ook de evenementenkalender werd uitgebreid en een kleurrijke brochure moet de toeristen naar de juiste horeca-zaak brengen tijdens hun verblijf.
Voor Diksmuide is toerisme belangrijk, zo blijkt uit het ruim horeca-aanbod.  Een 65-tal overnachtingsplaatsen liggen verspreid over het Diksmuids grondgebied, gaande van hotels (6) en kamers met ontbijt (13) tot vakantiewoningen (41), een camping, twee camperplaatsen en 2 logeerplaatsen voor groepen.
Ook voor een hapje en een drankje is er een rijke keuze.  Zo zijn er niet alleen 29 restaurants en eethuizen, ook voor de kleinere keuken kan men in tientallen bistro’s, frituren, pita- en pastabars (24) terecht.  En dan zijn er nog de 29 herbergen.
Maar bijna al deze 150 Diksmuidse horeca-zaken gingen nu dicht. Heeft Diksmuide al heel wat promotie-inspanningen voor de horeca-sector gedaan, aanvullende ondersteunende maatregelen voor de Diksmuidse horeca die nu in zwaar weer zit, komen er niet meer bij.  Waar andere gemeenten de specifieke horeca-taksen hebben geschrapt, had Diksmuide reeds sowieso de terrasbelasting geschrapt.  Maar aan een verder opbod tussen gemeenten qua bijkomende maatregelen wenst burgemeester Laridon niet mee te doen.  Overigens hebben de Vlaamse en federale overheid inmiddels ook al voor ondersteunende maatregelen gezorgd. (DLD)