Stel je even voor dat de Belgische Vlag zou gestreken worden bij het Koninklijk Paleis, het huisje van de monarchen die sedert het ontstaan van het koninkrijk België meer het lief dan het leed deelden en delen met de “waarde landgenoten” …… …zou er dan ook een opmerking in ‘dezelfde lijn’ komen van de Burgemeester van Brussel ?? ….zoals ik op eDiksmuide de opinie moet lezen van de Diksmuidse burgemeester die stelt dat ze begrijpt dat deze vlagwissel bij een aantal mensen in het verkeerde keelgat is geschoten, dat zijzelf er evenwel niet zo zwaar aan tilt en dat zij zich afvraagt hoeveel mensen er werkelijk zien welke vlag op de IJzertoren wappert……. Ik zou daarop klaar en duidelijk willen repliceren met : “ Leer en ken een beetje de wereldgeschiedenis en die van jouw eigen Vlaamse volk”.
De tragiek van de Eerste Wereldoorlog was Europees maar strekte zich ook uit over andere werelddelen en was dus tevens mondiaal ….Afrika-soldaten uit de Franse en Britse kolonies, Amerikaanse soldaten, soldaten uit Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland….moesten vechten en sneuvelen ! …voor welke en wiens belangen ?….
In mijn familie alleen al vielen 3 doden (mijn grootvader die in Vladslo vermoord werd door de Duitse voorhoede, en 2 nonkels-soldaten die sneuvelden). De familiehoeve in Vladslo werd in brand gestoken en grootmoeder moest voor 4 jaren op de vlucht met de kleinsten onder wie mijn vader die toen 10 jaar oud was.Mijn peter Alois werd als frontsoldaat gewond maar keerde gelukkig toch levend terug.
Deze kleine familiegeschiedenis is een dramatische geschiedenis die andere Belgische en Vlaamse families ook meemaakten. In het bijzonder mogen wij niet vergeten dat onze vaak ongeletterde Vlaamse soldaten in het Belgische leger toendertijd behandeld werden als “minderwaardigen” die in een vreemde taal nl. het Frans gecommandeerd werden en ook de dood ingejaagd werden. De achteruitstelling en slavenbehandeling van de Vlaamse soldaten vormde mee de grondslag van het lange proces van bewustwording van het Vlaamse Volk.
Ik kan mij geheel en al vinden in de woorden van de fractieleider van de N-VA,Koen Coupillie, die door eDiksmuide weergegeven worden :  “ Hij herinnert er verder aan dat de frontbeweging, die de Vlaamse soldaten oprichtten tijdens de Eerste Wereldoorlog om uiting te geven aan hun cultuur en identiteit, aan de basis lag van de eerste IJzerbedevaarten en het bouwen van de toren. Dit om hun gevallen kameraden te herdenken en een boodschap van vrede uit te dragen. De frontbeweging werd door de Belgische overheid en legerleiding zo veel mogelijk onderdrukt. Dat nu het comité, dat toch de erfgenaam zou moeten zijn van die frontbeweging, het Vlaamse karakter en geschiedenis probeert weg te zuiveren en uit te wissen staat voor hem dan ook haaks op de oorspronkelijke doelstelling.”
Voor het ogenblik bekijken we de WK-voetbaleuforie in Brazilie. De supporters van de deelnemende landen zijn er uitgedost in pakken, petten en hoeden, maskers , allemaal in de kleuren van hun land….de vlaggen, ook de Belgische, worden er gezwaaid….en waarom ook niet….men loochent niet zijn origine en afstamming. De Vlaamse Vlag weerspiegelt juist evenveel of weinig “romantiek” als de Belgische of de Duitse of Engelse. Mensen zijn effenaf trots op hun landgenoten en hun prestaties. De Vlaamse Vlag is de vlag van de geschiedenis van ons volk en hoort thuis op de IJzertoren , het Monument voor onze helden.
Graag sluit ik mij aan bij het voorstel van Robert Travers dat hij vandaag aan ediksmuide meedeelt in zijn “oproep tot Diksmuidse steun voor dubbele bevlagging IJzertoren”.

Joost Tryhou
Dullstroom
Zuid-Afrika