Diksmuids OCMW-voorzitter Bart Laleman stelde maandag, tijdens de OCMW-raad, het masterplan voor de zorgsite aan het IJzerheemplein voor.  Dit perceel van een slordige 26.000 m² in het centrum van Diksmuide, wordt nu reeds voor een derde ingenomen door het huidig woonzorgcentrum (WZC) Yserheem (foto).  Nu wil men deze verder invullen met nieuwe activiteiten die een relatie hebben met “zorg”, “welzijn” en “sociale dienstverlening” zodat men komt tot een nieuwe gemeenschappelijke ontmoetingsruimte in het centrum van Diksmuide. Zowel een nieuw lokaal dienstencentrum, als sociale diensten die nu te krap gehuisvest zijn in het Sociaal Huis, de Klapstoel, assistentiewoningen en partners in de sociale of medische dienstverlening moeten er hun stek kunnen krijgen.  Tenslotte wordt er nog een wisselruimte vrij gehouden voor de bouw van een nieuw woonzorgcentrum binnen 30 à 40 jaar.

Aan de zijde van de Sint-Sebastiaanswijk moet het nieuw dienstencentrum komen, op de benedenverdieping van een nieuw OCMW-gebouw, net voor het WZC Yserheem.  Dat wordt dan ook deels gekoppeld aan diensten die ook in het WZC worden aangeboden.  Zo kan door het nieuw dienstencentrum gebruik worden gemaakt van zeg maar het kapsalon, de wasserij en het sociaal restaurant van het WZC.  Verder zou er ook een passerelle voorzien worden tussen het nieuw dienstencentrum en het woonzorgcentrum.  Het bundelen van deze sociale dienstverleningen moet een “win-win”-situatie betekenen.
In dit gebouw komen ook de sociale diensten die nu ondergebracht zijn in het sociaal huis waar ze te maken hebben met een nijpend ruimtetekort.  In dit gebouw wordt er ook plaats voorzien voor De Klapstoel, met zijn voedsel- en kledijbedeling, die nu nog zijn lokalen heeft in de Grauwe Broedersstraat. Op de tweede en derde verdieping komen ook nog 20 assistentiewoningen.
Het OCMW wil dit gebouw zelf bouwen en deze werken wil men aanvatten in 2018.  Tegen 2018 zouden immers alle juridische problemen rond het Bodem Energie Opslag (BEO)-veld van het WZC met het ondergronds buizensysteem, die er nu voor zorgen dat het terrein niet kan ontwikkeld worden, van de baan moeten zijn.  De betrokken verzekeringsmaatschappijen van de verschillende partijen zouden tot een akkoord gekomen zijn om uit de patstelling te raken.  Meteen kan op dit BEO-veld dan ook de langverwachte parking van het WZC aangelegd worden.
Aan de voorzijde van het terrein wordt, eveneens aan de zijde van Sint-Sebastiaanswijk, ruimte voorzien voor partners in de sociale of medische dienstverlening die willen investeren in de site.  Doordat derde partners ook zelf moeten investeren in dit gebouw, kan dit onafhankelijk gerealiseerd worden van het eigen OCMW-gebouw.  Zo hoeft de ene bouwheer niet te wachten op de andere.  Verwacht wordt dat de realisatie van dit laatste gebouw iets langer op zich zal laten wachten. Mogelijkheid bestaat om daar een wachtdienst voor huisartsen in onder te brengen, het Centrum voor Leerlingenbegeleiding, het Huis van het Kind en een dienst planbare zorg van de ziekenhuizen waar reeds bepaalde onderzoeken ter plaatse kunnen gebeuren in plaats van in de ziekenhuizen.  Vooral de klinieken van Ieper en Roeselare zouden hiervoor interesse hebben al zou de opstart afhankelijk gemaakt worden van een akkoord met de huisartsenkring omdat door deze dienst de eerste lijnszorg van de plaatselijke dokters in het gedrang kan komen.  Volgens burgemeester Lies Laridon kan ook de rol van de hertekening van de zorgregio’s, die Diksmuide zou laten opnemen in een grotere aanpalende regio, hierin een rol kunnen spelen.
Deze gebouwen zouden tot vijf bouwlagen kunnen tellen en een maximale hoogte van 18 meter hebben.

De wisselruimte waar men binnen 30 à 40 jaar het nieuwe WZC kan bouwen, bevindt zich vooraan op het terrein, aan de zijde van de Sint-Janswijk.  Tot zolang worden deze gronden als groene ruimte ingevuld.
Waar het sociaal huis op vandaag staat wil men plaats maken voor meergezinswoningen met appartementen. Overigens is het volgens OCMW-voorzitter Bart Laleman de bedoeling om een deel van de kosten die het OCMW moet betalen voor de invulling van de zorgsite en die begroot worden op 5 à 6 miljoen euro, te recupereren met de verkoop aan een bouwpromotor van de gronden waar vandaag het sociaal huis staat.  Hierdoor zou de Diksmuidse bijdrage voor de zorgsite herleid worden tot 4,5 miljoen euro.

In het najaar wordt ook een bijkomende fiets- en wandelweg aangelegd tussen de zorgsite en de Koning Albertstraat.  (DLD)