De dames van de Diksmuidse afdeling van serviceclub Zonta zullen vrijdag in CC Kruispunt hun chequeboek boven halen want ze delen er niet minder dan acht cheques uit aan diverse projecten.  Deze ondersteuning gaat naar De Klapstoel, het muzikaal project van Duin en Polder ism Yserheem, de VZW Golfbreker, Real care baby, Joehoe, Sterke mama’s, de mucovereniging en Samugam.  Aansluitend is er nog de humoristische monoloog Tupperman met Kurt Defrancq (foto) die ondermeer het antwoord zal zoeken op de vraag “Past er op ieder potje een dekseltje”. Maar wie ook nog wil weten hoeveel zaken vrouwen tegelijkertijd aankunnen, zij hoeven niet meer naar CC Kruispunt want de voorstelling is reeds uitverkocht.

De acht door Zonta geselecteerde projecten zijn van een divers pluimage.  Het toont dan ook de brede belangstelling van Zonta voor de regio-noden.  Omdat de kassa’s vrijdagavond gesloten blijven wegens “uitverkocht”, geven we met eDiksmuide graag wat toelichting bij de projecten die Zonta wil steunen.
Allereerst is er het inloophuis De Klapstoel, een vrijwillig initiatief dat mensen ondersteunt om opnieuw actief deel te nemen aan de samenleving. Het initiatief staat vooral open voor alleenstaande ouders, langdurig werklozen en eenzame bejaarden. Deze mensen kunnen er terecht om de krant te lezen, te surfen op het internet, iets te drinken, of gewoonweg bij elkaar te zijn. De Klapstoel informeert hen ook bij welke bevoegde instanties ze terecht kunnen met allerhande vragen en problemen. Daarnaast wordt ook kinderkledij en schoolgerief verkocht aan een democratisch prijsje.
Met het muzikaal project van Duin en Polder ism Yserheem brengen vrijwilligster Marleen en medewerkster Astrid uit Duin en Polder mensen samen om muziek te beleven.  Samen met een groepje volwassenen uit Duin en Polder in Diksmuide delen ze hun gemeenschappelijke passie in het woon-zorgcentrum Yserheem.
De VZW Golfbreker biedt dan thuisbegeleiding in de regio Veurne-Diksmuide aan gezinnen met kinderen tussen 0 en 18 jaar. Wanneer het in de leefsituatie of in de opvoedingssituatie even moeilijk loopt, werken ze samen aan verandering en zoeken ze naar nieuwe perspectieven. Er wordt vertrokken vanuit de mogelijkheden van elk gezinslid en hun groeikansen.
VZW Vondels is een organisatie in de Westhoek die ondersteuning biedt aan personen met een beperking. De hulp kan zich situeren op alle levensgebieden zoals bijvoorbeeld helpen met de administratie, het huishouden en het aanbieden van opvoedingsondersteuning. Om rond het thema ‘kinderwens’ te werken overwegen ze een ‘realcare baby’ aan te schaffen. Aan de hand van deze namaakbaby worden jonge mensen met een beperking zich bewust gemaakt van het verloop van een zwangerschap en het hebben van een baby.
Vzw Joehoe organiseert vakantiekampen voor kinderen met autisme en hun vrienden. Op de Joehoe-kampen wordt er extra aandacht besteed aan kleine groepjes, veel structuur, gepaste accommodatie en professionele begeleiding.
Sterke mama’s is een initiatief van Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en het OCMW van Houthulst. Er wordt gefocust op kinderarmoede en ouderondersteuning. Het hoofddoel van dit initiatief is om jonge mama’s uit hun sociale isolement te halen.
Muco, of mucoviscidose is een erfelijke aandoening waarbij de slijmvliezen de ademhaling en de spijsvertering blokkeren.  De behandeling van muco kost veel geld, maar ook enorm veel tijd en energie. Kinderen en jongeren met muco besteden letterlijk uren per dag aan hun zorg en behandeling. Even ‘vrijaf’ nemen is niet mogelijk. Maar net als hun leeftijdsgenoten willen zij ook kind zijn, jong zijn, leven en spelen. Zonta wil hen graag de kans geven om eens iets extra’s te doen, iets leuks dat hen even de last en de sleur van de ziekte doet vergeten.
En als buitenlands project steunt Zonta Samugam in Zuid-Oost Indië, het leprahuis en het internaat Boy’s Home in Pullambadi. De fondsen van Zonta zouden aangewend worden om de primitieve keuken uit te breiden en om te vormen tot een keuken die beantwoord aan hun dagelijkse noden. De verstoten lepravrouwen kunnen zich op deze manier zinvol inzetten voor de kwetsbare jongens door betere en gezondere maaltijden voor hen te bereiden. (DLD)