Voor de jaarlijkse Erfgoeddag op zondag 24 april zet Diksmuide zijn beiaard en zijn stadsbeiaardier in de spots.  Beiaardmuziek, die misschien wel als de voorloper van radio, cd en spotify kan beschouwd worden, zorgt op vandaag nog steeds vanop de belforttoren van het gerestaureerde stadhuis voor sfeer in de stad.  En daarvoor zorgt ook natuurlijk de stadsbeiaardier.  Diksmuide krijgt trouwens een nieuwe muzikant voor zijn beiaard.  Zondag start men dan ook de erfgoedactiviteiten om 14 uur met een openingsconcertje door afscheidnemend stadsbeiaardier Walter Taeckens en de nieuwe beiaardier Wim Berteloot.  Tussen 14.30 u en 17 u zijn er ook nog demonstraties en geleide bezoeken.  Men kan zien hoe een beiaard werkt en men kan ook zijn eigen muziek over Diksmuide laten klinken of zelf enkele klokjes laten luiden.  Dit interactief beiaardbezoek is helemaal gratis. Om 17 uur is er nog een slotconcert door beiaardier Wim Berteloot.

In de oude raadzaal van het stadhuis kan men verder tussen 13 uur en 17.30 uur nog terecht voor een expo rond speelgoed uit de oude doos.  Men vindt er speelgoed uit de jaren 1945 tot 1965.  Opmerkelijk is alvast dat sommige spellen op vandaag nog steeds bestaan, zij het dan in een moderner kleedje.  Maar andere zijn echt wel vergane glorie. Deze expo kwam tot stand met medewerking van enerzijds de Woumense verzamelaar Etienne Deseyne en anderzijds de klas van Karel Famey van de Vrije Basisschool uit Woumen.  Zij zorgden voor het moderne speelgoed.

Na afloop van erfgoeddag is er nog een officiële ontvangst op het stadhuis waarbij afscheid wordt genomen van beiaarddier Walter Taeckens en zijn opvolger Wim Berteloot wordt verwelkomd.  Bij die gelegenheid zal Ludwig Vandenbussche uit Leke ook vier registers schenken aan het stadsarchief.  Deze zijn uit de 18de eeuw en afkomstig van de ‘Disch’ van Leke.  Tenslotte zal burgemeester Laridon nog de kwartierstaat, een opstelling van genealogische gegevens van alle voorouders van één persoon, mogen ontvangen van de vereniging voor familiekunde Ieper-Diksmuide. (DLD)