Als de weergoden hun gelijk halen zullen we  op 14 oktober 2018 een zondag krijgen om U tegen te zeggen, althans wat de temperatuur betreft.  Voor sommige politici wordt het wellicht nog iets warmer, vooral onderaan hun voeten.  Dit laatste fenomeen is geen gevolg van de opwarming van onze aardbol maar valt toe te schrijven aan het feit dat hun bestuurszetel in de gemeenteraad op het spel staat en zij bijgevolg op de reservebank moeten zetelen voor de volgende legislatuur ofwel een punt moeten zetten achter hun politieke carrière.  Plezant is anders.  Veertien oktober wordt tevens  een hoogdag van de democratie want elke stemgerechtigde mag zijn stem laten klinken in de stille hoop dat hij of zij  wordt gehoord. Persoonlijk ben ik nog niet volledig in de stemming om te gaan stemmen maar dit komt nog wel. Ik zal mijn eerdere belofte alvast nakomen om mijn stem te geven aan elke vrouw die prijkt op de lijst van mijn keuze, hoe blond dat vrouwmens ook mag zijn.  Trouwens, blond of zwart of herfstkleurig, het maakt voor mij niet zoveel uit.  De vraag die mij het meest bezighoudt is of ik een stem zal uitbrengen op de lijst van de huidige bestuursploeg of zal kiezen voor verandering  Het valt niet te ontkennen dat de vorige bewindsploeg puik werk heeft verricht in de afgelopen zes jaar.. Denk maar aan de restauratie van het stadhuis en de de renovatie van onze grote markt.  Dat er enkele schoonheidsfoutjes zijn gemaakt is een feit.  Zo heeft mijn gaaf en fris gelaat  donderdag laatstleden een schoonheidsfoutje opgelopen tijdens een partijtje struikelen over een van die bijna onzichtbare  ‘biggenruggen’ op de grote markt en dit was niet de eerste keer.  Michel, een vriend van mij die ooggetuige was van het gebeuren kwam meteen toegesneld en hielp mij overeind..  Hij gaf mij tevens de wijze raad om in het vervolg wat beter uit mijn ogen te kijken en indien nodig  een bezoekje te brengen aan ‘de dame met de sexy oorbellen.’  Wat mijn overbezorgde vriend daarmee bedoelde is mij tot op vandaag een raadsel.

Enkele weken terug was er een verkiezingsdebat in een deelgemeente van onze boterstad naar aanleiding van de komende gemeenteraadsverkiezingen.  Een naïeve zestigplusser met een nochtans hippe bril legde de vraag voor  aan de heren en de dame van het panel of zij alle vier met de hand op het hart en zonder blozen durfden beweren dat zij  geen weet  hebben van een eventueel voorakkoord tussen bepaalde partijen. Eerste schepen Kurt Vanlerberghe antwoordde daarop laconiek dat hij nooit of te nimmer nog bloost, in welke omstandigheden hij ook verkeert   Dus ook niet als hij een of andere leugen verzint.  Een leugentje om bestwil uiteraard.

Voorakkoord of niet, de kiezer zal dit hoogstwaarschijnlijk nooit te weten komen. Volgens ingewijden in het plaatselijke politieke reilen en zeilen beschikt de lijst  van   burgemeester  Lies Laridon over de meeste troeven en de laatste peilingen bevestigen deze theorie. Nu nog even uitkijken naar zondag tot alle stemmen zijn geteld.  Pas dan kan het serieuze werk beginnen en een bewindsploeg  worden gevormd in de hoop dat er niet  aan koehandel wordt gedaan want  fair trade duurt veruit het langst.  Vraag het maar aan Tijl Devriendt, fairtrade-ambassadeur van Diksmuide en aan Rik Maekelberg , plaatselijk voorzitter van de Noord-Zuidraad.  Laat ons alvast hopen dat onze stad de komende zes jaar op een goed en efficiënt bestuur kan rekenen want daar hebben haar inwoners recht op. Ter afronding wens ik alle politici van goede wil  dat zij heelhuids en ongeschonden uit de verkiezingen komen want een politicus  of een politica restaureren vraagt een oeverloos geduld en kost hele hopen geld en wellicht is dat kostenplaatje niet opgenomen in de begroting van dit of volgend jaar…

Johan Devos – 13 oktober 2018


Maandelijks, op de tweede zaterdag van de maand, verschijnt een column van Johan Devos op www.eDiksmuide.be. Een eigen kijk op onze wereld van vandaag, verpakt in wat fictie, met nu en dan een Diksmuidse toets. Wie ze later nog eens wil nalezen, ze worden gearchiveerd in onze nieuwe rubriek “Column”.

Deze column is buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van eDiksmuide