Volgende week komt een werkgroep van de gemeenteraad bijeen die zich zal buigen over de toekomst van de gronden van de Yserheemsite die er nu braak bij liggen na het afbreken van het voormalig woonzorgcentrum.  (foto)  Vooral vanuit de ziekenhuizen wordt met grote belangstelling gekeken naar de invulling van wat Diksmuides zorgsite moet worden. In het ziekenhuisloze Diksmuide vinden de omliggende ziekenhuizen van ondermeer Veurne, Ieper en Roeselare dan ook een mooi potentieel aan kandidaat-klanten. Iedere kliniek probeert zich reeds op vandaag op zijn eigen manier in de gunst van de Diksmuidse patiënt te werken.  Door een partnerschap met Diksmuide op de zorgsite kan men een bijkomende troef uitspelen. Diksmuide kijkt op zijn beurt met belangstelling uit naar die interesse van de ziekenhuizen.  Wie wil participeren en investeren in Diksmuides zorgsite?

Idee2006-raadslid Jan Van Acker was op de voorbije gemeenteraad te vroeg met zijn vraag naar de toekomstplannen van Diksmuide met de zorgsite op de Yserheem-gronden.  Voor burgemeester Lies Laridon (CD&V) moet immers voor het antwoord alvast gewacht worden op de werkgroep van de gemeenteraad.  Zo moeten er ook nog gesprekken aangegaan worden met ziekenhuizen en huisartsen.
Raadslid Jan Van Acker sprak alvast de wens uit dat Diksmuide zich niet voor de kar van één bepaald ziekenhuis zou laten spannen.  Nu reeds proberen de ziekenhuizen van Ieper en Roeselare zich in de gunst van de Diksmuidse patiënt te werken door gratis busvervoer tussen Diksmuide en deze ziekenhuizen aan te bieden.  Het ziekenhuis van Veurne zou dan weer, zoals we vernemen in huisartsenkringen, een voorkeursbehandeling krijgen door de tussenkomst van haar MUG-team die prioritair werkzaam is op het Diksmuids grondgebied. Of dat gevoel van de huisartsen ook overeenstemt met de cijfers van de tussenkomst van het Veurns MUG-team waaraan een overbrenging naar “hun” ziekenhuis is gekoppeld, konden we niet achterhalen.  Ondanks onze herhaalde vragen en beloftes ons deze gegevens te bezorgen, kregen we tot dusver deze informatie niet.

Voor burgemeester Lies Laridon kan er wel de vraag zijn om zich niet vast te pinnen op één ziekenhuis, maar vraag is ook wie in partnerschap met Diksmuide ook mee wil investeren in Diksmuides zorgsite.  Zijn ziekenhuizen bereid om mee te investeren in Diksmuides openbare zorgen?
Het is dus in eerste instantie wachten op de visie van de gemeentelijke werkgroep van de zorgsite die op 6 juli bijeen komt.   Daarbij moet gekeken worden welke functies Diksmuide naar de zorgsite wil overbrengen.  Uit een tussenkomst van burgemeester Lies Laridon op de gemeenteraad van mei bleek alvast dat men plannen heeft om het dienstencentrum naar deze zorgsite over te brengen.  Vraag is verder welke van deze functies Diksmuide zelf wil realiseren en welke in partnerschap. (DLD)