Zaterdagavond kreeg de Zeebrugse pastoor Fernand Maréchal in Diksmuide een Groene Pluim.  Dat gebeurde tijdens de provinciale nieuwjaarsreceptie van Groen die doorging in de concertzaal van de Diksmuidse muziekclub 4AD.  Groen wou dit jaar een persoon of een organisatie in de kijker plaatsen die zich in 2016 bezig hield met het lot van de vluchtelingen, op zoek naar een beter leven in Groot-Brittannië.  Voor plaatselijk Groen-voorzitter Gert Maertens was het belangrijk dat Groen, die traditioneel beter scoort in steden dan op het platteland, haar provinciale nieuwjaarsreceptie in het landelijke Diksmuide hield.

Het was de Diksmuidse Groen-afdeling zelf die voorstelde aan het provinciaal Groen-bestuur om voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie naar Diksmuide af te zakken.  En meteen is dit voor deze partij ook de eerste aanzet naar een actie die ze in het najaar opzet rond het platteland.  En dat voor deze ontmoeting gekozen werd voor de accommodatie van muziekclub 4AD lag ook al voor de hand.  4AD heeft nu eenmaal een sterk klimaat-neutraal verhaal.  Maar een 100-tal Groen-leden verwelkomen lag niet voor de hand voor een nog kleine afdeling als de Diksmuidse, zo besefte ook Gert Maertens.  Hij was dan ook verheugd zaterdag op heel wat bijkomende helpende handen te kunnen rekenen.  En meteen liet hij zijn Groen-vrienden ook proeven van het lekkere Diksmuide met charcuterie van De Heerlijkheid in Vladslo, kaas van ’t Keiems Dischhof en de Oudekapelse Kasteelhoeve, groenten van de boerenmarkt en zowaar falafel, de Iraanse specialiteit waarvoor LOI-mensen zorgden.  Dit alles werd dan ook gepresenteerd met een glaasje Picon uit de streek en de Diksmuidse Papegaai.

Tijdens deze receptie werd dus ook de provinciale Groene Pluim uitgedeeld aan de organisatie of persoon die zich de voorbije maanden bezig hield met de mensen op de vlucht en hen het leven wat menselijker en draaglijker maakte.  Er waren drie genomineerden : de VZW Humain die humanitaire bijstand verleende in de vluchtelingenkampen in Calais en Duinkerke, Dokters van de Wereld die met hun mobiele teams gezondheidszorg bieden aan zij die er geen recht op hebben en aan hun lot worden overgelaten en tenslotte pastoor Fernand Maréchal die in zijn Stella Mariskerk in Zeebrugge mensen liet overnachten als het te koud werd buiten en die hen, samen met de vrijwilligers, eten gaf en de mogelijkheid te douchen.
De Groen-leden kozen uit deze 3 genomineerden uiteindelijk om de Groene Pluim dit jaar te geven aan de Zeebrugse pastoor.  Fernard Maréchal was zaterdagavond alvast blij met deze erkenning maar vond toch dat niet alleen hij, maar ook en vooral de groep vrijwilligers deze Groene Pluim verdiende.  En meteen gaf hij ook nog op zijn beurt een pluim aan de andere twee genomineerden die zich in 2016 ook hebben ingezet voor de vluchtelingen. (DLD)