Een dagschotel.  Als Xavier Waterslaeghers dit uitroept weet eenieder dat hij het heeft over een pilsje.  Maar als acteur Johny Voners, die Xavier vertolkt in FC De Kampioenen, dat vraagt in een restaurant, dan verwacht hij een dagschotel die maximaal 20 euro mag kosten.  En dat is wat hij enkele maanden terug bestelde in Diksmuides bistro Père et Mère op de Grote Markt.  Chef Frans Saint-Germain schotelde hem konijnenschoudertjes, gestoofd in lokaal … bier met pruimen voor.  En of het Johny Voners gesmaakt heeft want hij nam dit onmiddellijk op in zijn boek “Dagschotels” waarin hij de voor hem 30 beste dagschotels van Vlaanderen noteerde.  En ook Diksmuide zal nog lang kunnen proeven van Frans zijn konijntjes met pruimen want deze Diksmuidse chef wil nog vele jaren doorgaan in zijn Père et Mère met het koken van niet alleen zijn dagschotels maar ook van nog veel meer.  Want Frans heeft nog kookplannen.

Voor het recept waarmee hij Johny Voners kon bekoren, baseerde Frans Saint-Germain zich op een schotel die hij at bij zijn eigen moeder.  Haar recept verfijnde hij maar de basis bleef : konijnenschoudertjes, klaar gemaakt in een bruine fond maar intussen ook verrijkt met de Diksmuidse bieren Nachtraaf, Oerbier en Papegaai en een scheut Reninge Bitter.  Voor Frans moet men immers zoveel als mogelijk gebruik maken van de ingrediënten van eigen bodom.  En tenslotte kunnen daar ook de pruimen niet bij ontbreken. Hij is alvast bijzonder trots dat dit recept, die zijn oorsprong vond bij zijn moeder Anna en die een plaatsje kreeg op de menukaart van zijn bistro, nu ook in het boek “Dagschotels” terecht kwam.
Frans Saint-Germain kreeg de liefde voor het koken immers mee van zijn ouders.  Zijn moeder Anna maakte graag van een eenvoudige maaltijd iets heel lekkers. En die kookliefde heeft Frans, die zijn naam gaf aan de gelijknamige Salons, intussen ook doorgegeven aan zijn kinderen Bert, Stijn en Tim die respectievelijk een bakkerij, een traiteurzaak en de Salons Saint-Germain zelf runnen.  Zijn twee dochters houden ook van lekker eten maar houden dat liever in de eigen huiskamer.
Nadat Tim de Salons Saint-Germain verder zette, vond Frans dat het beter was om niet samen met zijn zoon in die keuken te blijven.  Maar stil zitten, was ook geen optie.  Volgens de wijze woorden “Rust Roest” van zijn legendarisch voorbeeld, meesterkok wijlen Jean Berquin, die in de herfst van zijn leven ook een restaurant onder die naam runde, begon Frans Saint-Germain met zijn vrouw Ria enkele jaren terug met een kleinschaliger bistro op de Grote Markt.  En ook in deze keuken kan hij zijn kookkunsten botvieren.  Maar opnieuw wil hij, zoals hij dat ook al deed met zijn eigen kinderen, zijn ervaring delen, ook in de keuken.  Voor Frans moet men kansen geven aan de volgende generatie.  Zijn rechterhand Jelle Devisch krijgt van Frans alle kansen.  Maar niet alleen in de keuken, hij moet voor hem ook alle facetten van het runnen van een horeca-zaak leren kennen.  Hij wil hem dan ook de volgende maanden meer en meer op het voorplan brengen, ook in het restaurant zelf.  Maar dat betekent niet dat Frans er ook maar aan denkt om te stoppen met zijn Père et Mère, integendeel.  Hij heeft nog veel kookplannen want inderdaad, om het met Jean Berquins woorden te zeggen, rust roest.  Dus, rusten is voor Frans en Ria nog bijlange niet aan de orde. Johny Voners kan dan ook gerust nog eens langs komen voor zijn konijnenstoofpotje met pruimen. (DLD)

Meer info: klik hier