Kasseien_Grote_MarktDe komende jaren zal op verschillende plaatsen in de buik van Diksmuide gegraven worden.  Reden is dat men aanspraak kan maken op omvangrijke subsidies van respectievelijk 2,2 miljoen Euro en 1,3 miljoen Euro waardoor het mogelijk wordt om rioleringen in ondermeer de Keiemdorpstraat en de Grote Markt en haar onmiddellijke omgeving te vernieuwen.  Tijdens de volgende gemeenteraad eind augustus worden ook nog eens rioleringswerken in deelgemeente Pervijze op de agenda geplaatst waarvoor men volgens raadslid Marc Deprez (idee2006) kan rekenen op nog eens meer dan 5,2 miljoen Euro aan subsidies. Tenslotte voorziet Aquafin ook nog eens omvangrijke rioleringswerken in het kader van de aanleg van de collector Heernisse.

Eindelijk.  Dat verlossende woord klonk zowel uit de mond van schepen Eric De Keyser (SP.a-open) en als uit deze van Keiems raadslid Marc Deprez bij de bespreking van de riolerings- en wegenwerken in de Keiemdorpstraat.  Dit dossier dateert reeds van 2001 maar nu pas werden de subsidies toegewezen en kan er werk gemaakt worden van de herinrichting van Keiem.  Bij deze rioleringswerken zal men volgens schepen De Keyser niet alleen de Keiemdorpstraat herinrichten maar ook het dorpsplein zelf.  Hiervoor zal een studiebureau aangesteld worden maar het is volgens de schepen ook de bedoeling dat de Keiemnaars zelf meedenken over de herinrichting van hun dorp.  Tegen eind januari moet het eerste voorontwerp klaar zijn.
Was raadslid Marc Deprez alvast tevreden dat de werken eindelijk concreter worden, hij vroeg ook om de subsidie van 400 Euro voor betrokken inwoners als tussenkomst voor hun persoonlijk gescheiden rioleringsstelsel te verhogen.

Diksmuide kan ook aanspraak maken op subsidies voor de aanpak van de rioleringen op de Grote Markt, de Generaal Baron Jacquesstraat, de Wilgendijk, de Stovestraat, het Italiëplein, de Vaartstraat en de Halve Maanstraat.  Schepen De Keyser onderstreepte op de voorbije gemeenteraad dat deze rioleringswerken niet in één keer kunnen uitgevoerd worden, er zal gefaseerd moeten gewerkt worden.  Daarenboven wil men het dossier uitbreiden met de Kiekenstraat en de Vismarkt omdat men hierdoor het oppervlaktewater van de Grote Markt via de Kiekenstraat kan afvoeren naar de Handzamevaart.  Deze rioleringswerken worden begroot op 5 miljoen Euro waarvoor men een goeie 1,3 miljoen Euro aan subsidies kan krijgen.
De rioleringswerken moeten uiteraard ook gezien worden binnen het Masterplan voor de Grote Markt en zijn omgeving.  Want na het “wroeten in de buik” kan ook de bovenbouw aangepakt worden.  Tijdens de voorbije gemeenteraad gaf schepen De Keyser overigens ook nog zijn persoonlijke visie op de heraanleg van de markt waarin voor hem geen ondergrondse parking past en alleen een verkeersluwere maar geen verkeersvrije markt.
Maar ook dat blijft slechts één van de visies.  Het is nu aan het studiebureau om een masterplan uit te werken en hierin past volgens schepen Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) ook de verkeersafwikkeling in het centrum.  Gezien de vele visies wil de schepen dat de uitwerking van het masterplan kan gebeuren in samenwerking met een werkgroep.  Hij riep dan ook tijdens de gemeenteraad op tot een zo breed mogelijke samenwerking in het belang van de toekomst van Diksmuide.  Wel is alvast voor hem één zaak duidelijk: een wondermiddel voor een verkeersluwere binnenstad is op korte termijn niet voorhanden.  Hiervoor zal het wellicht wachten zijn op de ingebruikname van de zuidwestelijke omleidingsweg die de aanzet moet geven voor een nieuwe verkeerscirculatieplan voor Diksmuide.

Bij de realisatie van de collector Heernisse komt er ook een gescheiden rioleringsstelsel in de Woumenweg vanaf de Cardijnlaan tot aan de Fabriekstraat, in de Pluimstraat en in de Rijkswachtstraat.  Ook deze werken zullen gefaseerd uitgevoerd worden.  Bij die werken zullen ook het electriciteits- en kabeltelevisienet in deze straten ondergronds gebracht worden en de openbare verlichting wordt er gerenoveerd. (DLD)