Zondag werd de Woumense parkbegraafplaats aan het Eierdreefje officieel in gebruik genomen.  Dit is meteen Diksmuides eerste groene begraafplaats.  Dit terrein van 5.700 m² is dan ook niet alleen een begraafplaats maar heeft ook een parkfunctie. Ze vormt door haar ligging aan de rand van Woumen ook een schakel tussen het dorp en het landschap.  Volgens schepen van begraafplaatsen Martin Obin wil Diksmuide ook in de toekomst nog meer begraafplaatsen volgens dit groene concept met een minimum aan verhardingen.  Daarbij moeten uniformiteit, sereniteit en eenvoud belangrijke elementen vormen.

De Woumense parkbegraafplaats is wellicht door zijn uniform uitzicht de meest sociale begraafplaats van Diksmuide.  Zo zijn er zowel grafkelders als urnenkelders, maar ze bevinden zich allemaal onder het gras.  Daarboven komt enkel een gedenksteen uit natuursteen van 90 cm op 90 cm, grafzerken worden niet meer toegestaan op deze begraafplaats. De nabestaanden kunnen wel kiezen over het kleur, de dikte en de afwerking van de tegel.  Uiteraard heeft men ook vrijheid van tekst op de steen.  Verder kan men er ook in volle grond begraven of gebruik maken van het columbarium.  Op deze begraafplaats is er ruimte voor 450 graflocaties.  Daarnaast is er ook een strooiweide voor een onbeperkt aantal asverstrooiingen.
Maar de parkfunctie is voor schepen Obin bijna even belangrijk als de functie van begraafplaats.  Men wil dan ook dat het parkkarakter steeds aanwezig blijft, het laten van openingen tussen de graven, het geschrankt aanleggen van de gedenktegels en het doorbreken van de lange aaneengesloten rijen graven zal dit parkkaraktier benadrukken volgens de schepen.  Door de uitgroei van bomen en groen zal dit in de toekomst nog toenemen.  Bij de realisatie werden alvast een 30-tal bomen aangeplant, er is meer dan 4.000 m² aan gazon, 240 meter haagbeuken, 600 m² aan heesters en siergrassen en 200 m² bosplantsoen.
Er is ook een minimum aan verhardingen.  Er is wel een centraal betonnen pad die loodrecht op de verderop gelegen Sint-Andreaskerk werd aangelegd.  Hiermee versterkt men ook de visuele verbondenheid met het dorp.  Maar tussen de graven worden geen paden meer voorzien.
Tenslotte is er ook nog een afscheidsruimte tussen de verschillende vormen van begraven.  Daar kan de familie niet alleen afscheid nemen, op andere momenten kan men er volgens schepen Obin ook even gewoon komen zitten om tot rust te komen, te mijmeren of herinneringen op te halen.
De verbinding met het omliggende landschap komt er ook door de aansluitende Kerkebeek die meteen ook zorgt voor een vlotte afvoer van het overtollige water via de aangebrachte drainage.  Daarnaast zijn er ook twee inhammen van de Kerkebeek voorzien in de parkbegraafplaats.
Het huidig kerkhof rond de Woumense kerk is op vandaag volledig volzet zodat men voortaan voor nieuwe graven naar de parkbegraafplaats aan het Eierdreefje moet.  Maar uiteraard kunnen ook andere Diksmuidelingen ervoor opteren om begraven te worden op deze parkbegraafplaats.  (DLD)