Jef Dumoulin heeft donderdagavond de eerste Diksmuidse Prijs voor Cultuurverdienste gewonnen.  Deze werd uitgereikt door de Cultuurraad tijdens een cultuuravond in muziekclub 4AD.  Niet minder dan 11 genomineerden waren er : de Speelschare, muzikant Robin Verhelst, het koor Wak maar Proper, cultuurambassadeur Jozef Dumoulin, vrije radio Kompas, de Pervijse heemkring Rond den Beverinck, auteur en gids André Gysel, de Diksmuidse Filmclub, zangkoor IJzergalm, de Vlaamse Westhoekvrienden en kunstenaar Dirk Verwilghen die tevens voorzitter is van de Rubensvrienden.   Hieruit werden door de werkgroep Cultuurprijs van de Cultuurraad dan drie laureaten gekozen : André Gysel, Jozef Dumoulin en de Diksmuidse Filmclub.  Uiteindelijk was het de voltallige stuurgroep van de Cultuurraad die Jef Dumoulin als eerste winnaar van de Diksmuidse Prijs voor Cultuurverdienste koos.

De Cultuurraad wil met deze Prijs voor Cultuurverdienste het culturele leven in Diksmuide aanmoedigen en waarderen, zo vernemen we van Cultuurraadvoorzitter Didier Vercooren.  Hij keek alvast tevreden terug op deze verkiezing die zijn finale kende in muziekclub 4AD waarmee de Cultuurraad meteen ook haar waardering uitdrukte voor het mooie culturele werk dat geleverd wordt in Diksmuides muziekclub aan de Kleine Dijk.
Tijdens de slotshow, die aan elkaar werd gepraat en gezongen door “Odiel” Maarten Dumoulin, werden de drie laureaten bekend gemaakt.  Allereerst André Gysel, de gids die intussen al menig boek over de eerste wereldoorlog schreef en een vijftal oorlogsdagboeken hertaalde.  Verder de Diksmuidse Filmclub die al 38 jaar zorgt voor de andere en betere film in Diksmuide en ook mede-organisator is van het zomerfestival Stad Onderstroom.  En tenslotte Jozef Dumoulin, de eerste voorzitter van de Culturele Raad, die later Cultuurraad werd.  Hij was en is daarnaast ook nog voorzitter van Davidsfonds, Ruimte en het Sint-Niklaaskoor.  En Jef Dumoulin stond ook aan de wieg van CC Kruispunt en de stedelijke bibliotheek. Tenslotte is hij ook nog gewezen voorzitter van de jeugdraad.  Voor de laureaten was er een mooi prijzenpakket geschonken door de provincie West-Vlaanderen die overhandigd werden door Caroline Bouttelgier.  Prijswinnaar Jef Dumoulin kreeg daarenboven een geldprijs van 300 Euro en een beeldje van de hand van Saar Bervoets, die eveneens deel uitmaakt van de Cultuurraad.
Cultuurraadvoorzitter Didier Vercooren keek op deze slotavond ook al uit naar de tweede Prijs voor Cultuurverdienste.  Deze zal uitgereikt worden in 2017.  Dan zal de Diksmuidse Cultuurraad haar 50-jarig bestaan vieren.

De winnaar van de eerste Prijs voor Cultuurverdienste poseerde graag samen met zijn mede-laureaten en alle andere genomineerden, en Cultuurraad-voorzitter Didier Vercooren. (DLD)