Krijgt de 16de In Flanders Fields-marathon op zondag 14 september een Diksmuidse winnares, met name Hanna Vandenbussche (foto tweede van links boven)?  Insiders van de marathon-wereld menen van wel.  Het zou alvast een krachttoer zijn want organisator André Migneau uit Vladslo mag voor “zijn” 16de marathon niet alleen een zeer internationaal deelnemersveld verwelkomen, er komen ook nog eens drie maal zoveel lopers aan de startlijn als bij vorige edities.  De huidige 14-18-hype zal daar ongetwijfeld niet vreemd aan zijn.  Hiermee is de In Flanders Fields-marathon uitgegroeid tot de derde grootste van België.  Maakt Hanna dus kans als eerste vrouw in Ieper over de eindmeet te lopen, voor “thuis”-loper Karel Moerman (foto tweede van rechts boven) wordt dat iets moeilijker want enkele grote buitenlandse kleppers maken zondag ook hun opwachting in de Westhoek.  Overigens verschijnen zondag niet minder dan een recordaantal van 20 Diksmuidelingen aan de start.

Het startschot van deze marathon wordt zondag omstreeks 10 uur gegeven aan de vismijn in Nieuwpoort.  Via Ramskapelle gaat het langs de IJzer richting Diksmuide.  Daar mogen de Diksmuidse supporters de eerste lopers omstreeks 11 uur aanmoedigen aan kilometerpaal 17,5 ter hoogte van de Hoge Brug. Overigens mogen de begeleidende fietsers vanaf de IJzertoren de lopers volgen.  Vandaar gaat het verder richting Knokkebrug om tenslotte via de Ieperlee de eindstreep op de Ieperse Grote Markt te bereiken.  Zegge en schrijve 42 kilometer door een weliswaar vlak land maar waar dan weer de wind de lopers parten kan spelen..

Voldoet de In Flanders Fields-marathon hiermee aan de voorwaarden om zich een volwaardige marathon te noemen, organisator André Migneau wil de lopers steevast ook nog dat ietsje meer geven.  Onder het motto “Toen was overwinnen belangrijker dan overleven. Nu wordt deelnemen belangrijker dan overwinnen.” laat hij diverse nationaliteiten op het slagveld van weleer strijden in een sportief duel om de overwinning.  Onder de 1.248 inschrijvingen zijn er zowat 200 buitenlanders uit 15 verschillende landen waarvan de helft uit Groot-Brittannië.  Verder zijn er ook deelnemers uit Canada, Duitsland, USA, Nederland, …

Uniek is ook dat deelnemers bij hun inschrijving een extra bedrag kunnen storten waardoor ze naast hun eigen naam ook deze van een destijds gesneuvelde oorlogsatleet op hun rugnummer krijgen.  Wordt hiermee hulde gebracht aan die vele gesneuvelde oorlogsatleten, het extra inschrijvingsgeld gaat ook nog eens naar een goed doel.  Dit jaar is dat de Kim Phuc Foundation.

En tenslotte krijgt iedere deelnemer die de eindstreep haalt een uniek shirt (foto tweede onderaan van rechts).  Dat unieke shirt werd mede mogelijk gemaakt door sponsor Kinepolis.  Kinepolis-baas Joost Bert heeft overigens ook al 9 maal deze IFF-marathon gelopen.

En dan is er dit jaar nog de uitdaging van Diksmuideling Heinz Dellobel (foto derde van links onderaan).  Hij wil het 50-plussers-clubrecord van wijlen Willy Vandaele van de MACW-tabellen krijgen.  Dat record van 3 uur en 8 minuten staat reeds 25 jaar op naam van Willy voor wie Heinz overigens nog steeds een grote bewondering heeft.  Of hij erin zal slagen om dat record te breken, dat zal zondag omstreeks 13 uur blijken.

Meer info over de In Flanders Fields-marathon vindt men terug op de IFF-website. (DLD)