Onderwijsschepen Marc De Keyrel (CD&V) liet maandagavond tijdens de gemeenteraad weten dat hij een werkgroep wil opstarten die zich moet buigen over de toekomst van de dorpsscholen van Keiem en Leke.  Deze werkgroep, die uit een 12-tal personen zou bestaan, zal ook een afvaardiging van de ouders uit Keiem en Leke krijgen.  Deze werkgroep moet een oplossing kunnen vinden voor de hervorming van het gemeentelijk onderwijs.  Schepen De Keyrel wil deze brainstorming dan ook niet beperken tot Keiem en Leke maar ook de sites van Esen en Beerst hierin betrekken.  De oplossing moet ertoe leiden dat de toekomst van de vier vestigingen van Diksmuides gemeenteschool Klavertje Vier ook binnen 10 jaar nog veilig is.

Het was Idee2006-raadslid Marc Deprez die de schoolhervorming op de agenda had geplaatst.  Diksmuide had eerder de intentie gehad reeds maandagavond de beslissing te laten goedkeuren waarbij vanaf 1 september 2017 de Keiemse vestiging een kleuterschool zou worden terwijl de school in Leke nog slechts onderdak zou bieden aan het lager onderwijs.  Maar door een te vroeg uitlekken van deze plannen was er vorige week heel wat commotie met vooral veel protest in Keiem.  Uiteindelijk werd beslist om dit punt af te voeren van de gemeenteraadsagenda.  Officieel luidde het dat er mogelijks een juridische probleem zou kunnen zijn bij de besluitvorming.  Toch komt de hervorming niet terug naar de raadszaal, eens dit juridisch hiaat is opgelost. Wel wacht men het resultaat van de besprekingen binnen de werkgroep af.  En volgens onderwijsschepen De Keyrel wil men hierop geen timing meer plaatsen.

Maar vooraleer schepen De Keyrel zijn nieuwe intenties had kunnen geven, had hij maandagavond reeds bakken kritiek over zich heen gekregen.  De volledige Idee2006-fractie met Marc Deprez, Geert Debaillie, Jan Van Acker en Katleen Winne hadden de tegenargumenten voor de hervorming op een rijtje geplaatst.  Zo zou de hervorming wel eens het einde van beide vestigingen kunnen betekenen, Leekse ouders zullen wellicht hun kinderen liever sturen naar de school op de wijk De Mokker in Koekelare en kinderen uit Keiem die een lagere school zoeken, zullen wellicht vaker hun ouders vergezellen naar hun werkplek in Diksmuide en daar naar school gaan.  Schepen De Keyrel heeft met zijn voorstel dan ook voor Idee2006 twee dorpsgemeenschappen tegen elkaar opgezet met op lange termijn misschien nog het resultaat dat beide dorpsscholen verdwijnen.
Een oplossing moet volgens de Idee2006-fractie kunnen gevonden worden in graadsklassen die niet noodzakelijk slechter zijn.  Integendeel, leerlingen uit graadsklassen zouden zelfstandiger zijn, zo klonk het maandagavond.  Kinderen mogen dan ook niet het … kind van de rekening zijn, ze verdienen een warm nest in hun eigen omgeving.
En of men in Leke straks met de bouw van de nieuwe sportzaal voor de school een tweede polyvalente zaal krijgt naast Lecca?  Toch niet want volgens Marc De Keyrel is de toekomstige zaal exclusief voor de school.

Ook onafhankelijk raadslid Mieke Van Robaeys vreesde dat met de voorgestelde hervorming men over 10 jaar geen leerlingen meer zal hebben voor de scholen van Keiem en Leke.  En dan wordt het probleem nog groter.  En voor haar hoeft ook de investering in een nieuwe sportzaal niet.  Waarom niet een deel van de kerk innemen waardoor deze ook meteen een gedeeltelijke herbestemming krijgt.  Een andere oplossing kan liggen in een aanpassing van het ontmoetingscentrum Lecca in functie van de noden van de school.

Tenslotte wou ook Bart Verbrugghe (N-VA) geen kinderen inruilen voor enkele vierkante meters in een nieuwe sportzaal.  Hij vroeg dan ook de beslissing uit te stellen tot iedereen de kans heeft gekregen alternatieven aan te brengen.  Meteen zal deze tijd voor hem ook kunnen gebruikt worden om het geschonden vertrouwen in de schooldirectrice van Klavertje Vier te herstellen. (DLD)