Om het culturele leven in Diksmuide aan te moedigen, wil de cultuurraad voor het eerst een ‘Prijs voor cultuurverdienste’ uitreiken.  Daarom zoekt de cultuurraad kandidaten voor de verkiezing van de cultuurman, cultuurvrouw of vereniging van het voorbije jaar 2014.  Volgens de voorzitter van de Diksmuidse Cultuurraad, Didier Vercooren, wil de cultuurraad deze prijs toekennen aan een persoon, vereniging, groep of instelling die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het cultureel leven in Diksmuide.

De jury die deze prijs voor cultuurverdienste mag toekennen, bestaat uit de leden van de stuurgroep van de cultuurraad.  De schepen van cultuur staat deze jury wel bij maar heeft geen stemrecht.  Een kandidaat kan hetzij zichzelf nomineren, hetzij zich laten nomineren door derden.  De prijs bedraagt 300 Euro en de officiële bekendmaking komt er in de loop van het jaar.
Een nominatie, waar een uitgebreide motivatie bij steekt, moet schriftelijk gebeuren tegen uiterlijk 14 februari.  Dat kan via CC Kruispunt of per mail : vrije.tijd@stad.diksmuide.be  Let wel, om in aanmerking te komen moeten de verenigingen, groepen of instellingen een (sociaal)-culturele werking in Diksmuide hebben, individuen moeten dan weer ingeschreven zijn in het Diksmuids bevolkingsregister of een culturele prestatie hebben geleverd die het culturele leven in Diksmuide ten goede is gekomen.  Lid zijn van een door de stad erkende culturele vereniging is dan weer geen voorwaarde.  Tenslotte komen postume voordrachten niet in aanmerking.  (DLD)