Vanavond komt de Diksmuidse gemeenteraad om 20.15 u bijeen op het stadhuis voor wat toch een belangrijke bijeenkomst kan worden voor het centrum.  De plannen voor de heraanleg van enkele centrumstraten waaronder de Generaal Baron Jacquesstraat maar ook voor de Grote Markt worden immers ter goedkeuring voorgelegd. Vooral deze laatste, met in het bijzonder de verminderde parkeermogelijkheden, zorgde de laatste maanden voor heel wat ophef.  Maar ondanks de proteststemmen van niet alleen oppositiepartijen maar ook van bewegingen als de Unizo-handelaars en de Neos-senioren, wil het stadsbestuur toch maandagavond het definitief startschot geven voor dit deel van het masterplan voor het centrum.  Opmerkelijk is nog dat het andere deel van dit masterplan, de verkeersafwikkeling met het parkeerregime voor het centrum, pas op een latere zitting aan bod zal komen.

In de laatste rechte lijn hebben oppositiepartijen Idee2006 en N-VA nogmaals hun grieven geuit via huis-aan-huis-folders.  Voor Idee2006 staat de meerderheid van de Diksmuidelingen niet achter de plannen van het stadsbestuur.  Zij wil aan de Diksmuidelingen de kans geven om via een referendum hun stem voor dit project te laten horen.
Ook voor N-VA heeft het stadsbestuur geen draagvlak voor zijn plannen bij de Diksmudelingen.  Daarnaast wil voor haar het stadsbestuur deze plannen hals over kop doordrukken om tegen de volgende gemeenteraadsverkiezingen met een vernieuwde markt naar de stembus te kunnen trekken.
Voor het stadsbestuur heeft Diksmuide dan weer zeer veel inspraak gehad bij de opmaak van deze marktplannen.  Dit gebeurde vooral via de verschillende participatiemomenten die evenwel door de oppositie worden omschreven als mooie verpakkingen voor plannen die voorafgaandelijk reeds vast lagen.  Daarnaast onderstreept het stadsbestuur ook dat de plannen ook in overeenstemming moesten zijn met de richtlijnen van Onroerend Erfgoed.  Maar ook daar stelt N-VA dat de beleidsmakers zich verschuilen achter Onroerend Erfgoed terwijl, zonder tijdsdruk, deze richtlijnen nog kunnen bijgestuurd worden.  Vooral het hergebruik van de porfierkasseien, de ondergrondse parking en het al dan niet verhuizen van het standbeeld van Generaal Jacques zijn discussiepunten die nog alternatieve oplossingen kunnen krijgen.
Maar voor het stadsbestuur is het moment van handelen maandagavond gekomen.  Verder uitstel heeft voor haar geen zin meer, de gemeenteraad moet maandagavond beslissen, er moeten knopen doorgehakt worden.  Hierbij wordt het ook uitkijken of er bij handopsteking zal gestemd worden, dan wel er hoofdelijk zal gestemd worden.  Vooral voor de belangengroepen zal het belangrijk zijn te weten, over partijgrenzen heen, welke individuele raadsleden met hun bezwaren al dan niet rekening zullen willen houden.
Via twee afzonderlijke bijgevoegde punten vraagt de N-VA-fractie nog een afzonderlijke stemming rond enerzijds het verplaatsen van het standbeeld van Generaal Jacques naar een andere plaats, weg van de Grote Markt.  Anderzijds vraagt ze nog welke procedure zal worden voorzien om, bij de heraanleg van de Grote Markt, de verwijderde horeca-terrassen terug te plaatsen.  Onafhankelijk raadslid Mieke Van Robaeys, die een handelszaak runt op de vernieuwde Roeselaarse markt, had vorige week reeds het Diksmuids schepencollege uitgenodigd naar Roeselare om er ter plaatse te kunnen vast stellen hoe men daar omgaat met de handelaars bij dergelijke ingrijpende openbare werken.  Maar op die uitnodiging is het Diksmuids schepencollege niet ingegaan.
Tenslotte is het nog opmerkelijk dat een belangrijk deel van het masterplan voor het centrum, de verkeersafwikkeling met een nieuw parkeerregime voor het centrum, nog niet ter goedkeuring wordt voorgelegd.  Volgens schepen Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) kunnen de nieuwe verkeersplannen nog niet voorgelegd worden zonder uitsluitsel van zowel De Lijn als het Agentschap voor Wegen en Verkeer.  Deze laatste moet haar visie geven omtrent de verkeerslichten op het kruispunt Stragier die in de stadsplannen noodzakelijk worden  Maar voor de verkeersschepen belet dit niet dat nu al enkele voorafnames kunnen gebeuren op dit masterplan.  Zo werd begin september nog de schoolstraat ingevoerd in de Stovestraat.

Voor de volledige dagorde van de gemeenteraad die uiteraard ook nog andere punten telt : klik hier. (DLD)