Tijl Devriendt van restaurantboot Water en Vuur, die aangemeerd ligt aan de voet van de IJzertoren, mag zich ook voortaan Fairtrade-ambassadeur noemen.  Bij de 5de verjaardag van Diksmuide als Fairtrade-gemeente, werd hij ingehuldigd in zijn eigen biotoop waar hij in zijn keuken het lokale, biologische aspect combineert met fairtrade-ingrediënten.  Volgens Rik Maekelberg van de trekkersgroep, die in Diksmuide instaat voor de continuïteit van de fairtrade-titel, is een betere ambassadeur uit de culinaire hoek niet te vinden. Het is immers een krachttoer om in Water en Vuur een gerecht te kiezen waar niet minstens één van de ingrediënten biologisch of lokaal of van eigen kweek of van fairtrade origine is.  Meteen gaan alvast de huidige twee Fairtrade-ambassadeurs hand in hand want ook de biokazen van de eerste ambassadeur, het Dischhof uit Keiem, vindt men in de Water en Vuur-menukaart.
Diksmuide, dat op vandaag al een ster heeft als Fairtrade-gemeente voor haar Fairtrade-communicatie, kan nog een bijkomende ster krijgen van zodra ze een derde Fairtrade-ambassadeur heeft.   Andere mogelijkheden voor een tweede ster zijn Fairtradebestuur waarbij de gemeente zich beleidsmatig blijft inzetten voor fairtrade, of de Fairtradestraat waarbij bewoners van 30 huizen per straat zich laten erkennen als fairtradefan.  Indien tenslotte 4.125 Diksmuidelingen zich laten erkennen als fairtradefan, ook dan krijgt Diksmuide een tweede ster.  Op vandaag zijn er al 1.500 inwoners fairtradefan.
Fairtrade heeft intussen ook zijn vaste plaats gekregen op de Boter- en Kaasfeesten op pinkstermaandag.  Ook dit jaar, op 5 juni, en dit ook al voor de vijfde maal, is er een picknick in de Koning Albertstraat met lokale, fairtrade en bioproduchten.

foto van links naar rechts: Rik Maekelberg van de Diksmuidse Fairtrade-trekkersgroep, Dries Debergh van ’t Dischhof en Tijl Devriendt, de nieuwe FT-ambassadeur van restaurantboot Water en Vuur. (DLD)