De mandatenstorm is in Diksmuide nog niet gaan liggen.  Dat bleek nog op de voorbije gemeenteraad.  De Idee2006-fractie blijft daarbij haar pijlen richten op burgemeester Lies Laridon (CD&V) die ze maandagavond bij monde van raadslid Marc Deprez nog omschreef als de mandatenkoningin.  Het zit deze oppositiepartij nog altijd hoog dat de Diksmuidse burgemeester het stilzwijgen houdt over de inkomsten uit haar mandaten, in tegenstelling tot die andere mandatenkampioen, Eric De Keyser (SP.a-open) die wel zijn vergoedingen bekend maakte.  Raadslid Jan Van Acker deed dan ook nogmaals een oproep aan Lies Laridon tot meer transparantie.  Het bekend maken van vergoedingen voor publieke functies getuigt voor hem immers van een politieke correctheid.  Maar Lies Laridon bleef bij haar eerder ingenomen standpunt.  Zolang de wetgever dit haar niet verplicht, maakt ze haar ontvangen mandaatvergoedingen niet bekend.  Toen aansluitend Jan Van Acker zijn betoog wou verder zetten, werd hij het woord ontnomen door gemeenteraadsvoorzitter Johan Allyns.  eDiksmuide ging vragen aan het Idee2006-raadslid wat hij toen niet mocht zeggen.

Jan Van Acker, die de mandatendiscussie opnieuw naar de raadzaal bracht in de rand van een ander agendapunt, heeft maandagavond niet verder aangedrongen.  Het klopte immers dat dit punt zelf niet op de agenda stond.  Maar dat zal er hem niet van weerhouden de mandatenkwestie opnieuw op de dagorde te plaatsen van de gemeenteraad van maandag 29 mei.  Dat geeft voor hem burgemeester Laridon meteen een maand bedenktijd om alsnog spontaan haar mandaatvergoedingen bekend te maken.  Zelf heeft het Idee2006-raadslid al heel wat informatie over deze mandaten verzameld, en ook van een aantal zouden de vergoedingen hem bekend zijn.   Informatie die hij bij een stilzwijgen van de Diksmuidse burgemeester tijdens de volgende gemeenteraad wil bekend maken.
Intussen kreeg Idee2006-raadslid Marc Deprez opmerkelijk genoeg wel een mandaat binnen de watermaatschappij IWVA.  Maar onverdeeld gelukkig was het Keiems raadslid niet met dit door de Vlaamse wetgever opgedrongen mandaat waardoor hij zich in het mandatenbad meegetrokken voelde.  Moet er sowieso een oppositielid een niet raadgevende stem hebben binnen deze intercommunale, hij maakte ten bewijze dat hij hierover wel transparant wil zijn, de hieraan gekoppelde mandaatvergoeding meteen bekend : 2.362 euro per jaar waarvan 20 procent afgegeven wordt aan de partijkas.
En hiermee was maandagavond de mandaatkelk nog niet geledigd tot op de bodem.  Want er waren maandagavond nog bedenkingen door Jürgen Van Collie (N-VA) rond de geldigheid van de herbenoeming van het mandaat van burgemeester Laridon als voorzitter van de raad van bestuur bij holdingmaatschappij Efin, die een omvangrijke aandelenportefeuille in de energiesector heeft. Volgens Lies Laridon is de herbenoeming correct, zowel volgens de statuten van Efin als volgens de wetgeving terzake.  Maar ook dit zou een vervolg kunnen krijgen want na de zitting kon bij N-VA vernomen worden dat de clausule rond bestuurders die na 6 jaar moeten herbenoemd worden, zoals die opgenomen is in de statuten van Efin, een inbreuk is op de bestaande dwingende wetgeving. Woordvoerder Jan Colaert hoopt dat burgemeester Laridon alvast deze opmerking meeneemt naar de volgende algemene vergadering van Efin zodat de onwettige clausule kan verwijderd worden uit de statuten van Efin.  Of dit gevolgen kan hebben voor het voorzittersmandaat van burgemeester Laridon bij Efin is niet helemaal duidelijk.  Klaarheid komt hierover ongetwijfeld op de volgende gemeenteraad van 29 mei. (DLD)