In Flanders Fields bloeien de papavers maar naar aanleiding van de Vlaamse Feestdag bloeien de zonnebloemen in Diksmuide.  Onder het motto ‘In Vlaanderen telt iedereen mee’ pleit de VZW “Aan de IJzer” voor een meer verdraagzame samenleving.  De zonnebloem staat symbool voor deze actie die meer hartelijkheid wil nastreven in Vlaanderen.  En die zonnebloem zal ook centraal staan tijdens de feestelijkheden die naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap, doorgaan aan de voet van de IJzertoren op zaterdag 9 juli.  Op zondag 10 juli draagt ook de Diksmuidse afdeling van het Davidsfonds zijn steentje bij aan dit Vlaams feestweekend met speciale aandacht voor twee Vlaamse componisten waarvan werk zal te horen zijn in de Sint-Niklaaskerk.

De feestelijkheden op de bedevaartweide starten op zaterdag 9 juli om 12 uur met een gratis bakje friet met stoverij, tot nader order Vlaanderens meest geliefde gerecht.  Voor de gratis bon : klik hier.  Intussen zal ook Diksmuideling Claude Vindevogel de torenbeiaard bespelen.
Om 14.30 u is er dan Vlaanderen Feest met een optreden van Marijn Devalck.  Men zingt Nederlands “Van Veen tot Severs”, pareltjes uit het Nederlands repertoire.
Om 16 uur zijn er de 11 juli-toespraken rond het thema 100 jaar Heldenhulde in de crypte in aanwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois.  Op 15 augustus 1916 richtten Vlaamse soldaten aan het Belgische front het Vlaamsgezinde Comité voor Heldenhulde op van “Studenten, Oud-Studenten, Hoogstudenten en Oud-Hoogstudenten”, onder leiding van kapelaan Cyriel Verschaeve. Dit comité stelde zich als taak een grafsteen, geïnspireerd door het katholieke en Vlaams-nationale gedachtegoed, te plaatsen op de graven van gesneuvelde medestudenten. Het zerkje zou het opschrift AVV-VVK dragen, een vooroorlogs credo uit het katholiek-flamingantische studentenmilieu.  Bij de daaropvolgende bloemenneerlegging krijgt ook iedere aanwezige een zonnebloem.
Om 16.15 u start het politiek debat met moderator Rik Van Cauwelaert en 5 vrouwelijke politica (CD&V, Groen, N-VA, Open-VLD en SP.a) rond het thema “Het Vlaanderen dat wij willen”, naar het gedicht “De wereld die wij willen” van Anton van Wilderode.
Doorlopend is er ook nog kinderanimatie met ondermeer karikaturen, een speelbus, een hindernissenparcours, volksspelen en springkasteel en verder ook een gratis bezoek aan het Museum aan de IJzer en natuurlijk de zonnebloemactie.
Alle festiviteiten zijn gratis bij te wonen.

Op zondag 10 juli wordt om 10.30 uur in de Diksmuidse Sint-Niklaaskerk nog een eucharistieviering opgedragen naar aanleiding van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. De Diksmuidse afdeling van het Davidsfonds wil hierbij ook zijn steentje bijdragen  aan dit Vlaams feestweekend.  De dienst wordt opgeluisterd door het Sint-Niklaaskoor uit Diksmuide, dat de ‘Duitse mis’ van Franz Schubert (1797-1828) brengt. Steven Verplancke uit Woumen zal het monumentale Loncke-orgel bespelen.
Naar aanleiding van dit Feest van de Vlaamse Gemeenschap krijgen ook twee Vlaamse componisten speciale aandacht.  Vòòr de mis geeft organist Steven Verplancke een kort recital met het ‘Allegro con fuoco’ van August De Boeck (1865-1937). Tot slot van de eucharistieviering weerklinkt dan weer de virtuoze toccata ‘Ave maris stella’, gecomponeerd door Flor Peeters (1903-1986).  Na afloop biedt Davidsfonds Diksmuide een drankje aan achteraan de kerk.

Bij de publicatie vernemen we nog dat de Vlaamse Westhoekvrienden, de Diksmuidse afdeling van de Vlaamse actieve senioren, zorgen voor een derde luik aan het Vlaams feestweekend in Diksmuide.  Op maandag 11 juli is er vanaf 14.30 u in de zaal van het Wit-Gele-Kruis in de Stovestraat een Elf-Juli-viering met na de koffie een toespraak door archeoloog-stadsgids Johan Termote uit Veurne.  Hij heeft het over de vroegste geschiedenis van het Graafschap Vlaanderen, de groeiregio op het kruispunt van Europa.  Daarna is er nog zang en samenzang met het duo Joost Van Brussel (zang-accordeon) en Peter Malisse (piano) uit Roeselare.  Zij brengen Nederlandse en Vlaamse liederen die kunnen beluisterd of meegezongen worden.  Afsluiten doet men met een glas wijn of fruitsap.  Deelnameprijs voor deze namiddag is 5 euro. (DLD)