Op woensdag 19 augustus zijn de wandelaars baas in Diksmuide want dan strijkt de wandeltocht Vierdaagse van de IJzer neer in Diksmuide.  En dat zullen traditiegetrouw ook de automobilisten geweten hebben want de passsage van de vierdaagse gaat steevast gepaard met vastlopend verkeer en heel wat ongenoegen bij hen die zeg maar beroepshalve Diksmuide die dag moeten passeren.  Maar bij deze zijn de automobilisten alvast verwittigd.  Voor het eerst is deze wandelvierdaagse overigens op woensdag te gast want doordat uit besparingsredenen dit sportevenement nog enkel op weekdagen kan doorgaan, moest Diksmuide zijn traditionele vrijdag afgeven aan Ieper waar de slotdag wordt gewandeld. En er is nog een nieuwigheid bij de organisatie want defensie verzorgt, ook al uit besparingsredenen, niet langer het logement.  Geen veldbedden meer in de Boterhalle, wandelaars moeten voortaan hun slaapstee opzoeken in de sporthalle van het Atheneum aan de Grauwe Broedersstraat.  Bij de markthoreca vreest men alvast dat er door hen hierdoor enkele graantjes minder zullen kunnen meegepikt worden want vermoeide wandelaars zullen na het avondeten in de Atheneumrefter wellicht niet meer opnieuw afzakken naar het centrum.  Om nog maar te zwijgen over het feit dat de wandelaars die een avondlijke verpozing zochten in het centrum, vervolgens door donkere straten met zijn gedoofde openbare verlichting, hun veldbed in de sporthalle in de Mandelwijk moeten zien te vinden.

Dit jaar zijn de Diksmuidse tochten van 9 km, 16 km, 25 km en 33 km uitgetekend richting Klerken en Houthulst.  Inschrijven kan men vanaf 7.30 uur om vervolgens te starten tussen 8.30 u en 10.30 u op de Diksmuidse Grote Markt.  Om 10.30 uur gaan ook de inschrijvingstafels dicht.  Dit jaar leggen de wandelaars hun laatste kilometers af langs de Handzamevaart die ze opzoeken in de Esense broeken. (foto).  Via de Handzamedijk komen de duizenden wandelaars terug naar het centrum.
Terwijl er lustig gewandeld wordt rond Diksmuide, zijn er ook enkele militaire plechtigheden.  Om 13 u is er een plechtigheid aan het monument van de Franse Marinefuseliers in het stadspark, om 14.15 u er de plechtigheid aan het O.L.Vrouwhoekje in Oud-Stuivekenskerke en om 16.15 u is er nog een bloemenhulde met aansluitende parade bij het Italiëplein en op de Grote Markt.  Verder zijn er op de omlopen nog diverse optredens voorzien en op de Grote Markt kan men terecht voor een grimagestand, springkastelen en tussen 14 u en 17 u het optreden van Walter & Willy’s Wondere Wereldorkest met hun bal mobiel.

Wegens besparingen organiseert defensie vanaf dit jaar dus geen logementskampen meer wat in het verleden wel zorgde voor een aparte sfeer in het centrum tijdens deze vierdaagse-week.  Volgens burgemeester Lies Laridon werd wel aan de gemeenten gevraagd zelf in te staan voor logement.  Voor Diksmuide was dit logistiek geen evidentie, de Boterhalle was voor Diksmuide alvast organisatorisch niet haalbaar.  Uiteindelijk kon men rekenen op de Diksmuidse scholen van het Gemeenschapsonderwijs die hun sporthal, sanitair en refter aan de Grauwe Broedersstraat ter beschikking hebben gesteld.  De veldbedden heeft men wel nog kunnen ontlenen bij defensie.  Daarnaast werden ook nog extra douchewagens gehuurd.  Wandelaars kunnen er voor 135 Euro, wat volgens Lies Laridon de reële kostprijs is,  4 maal slapen in een vol-pension-regime, compleet met ontbijt, lunchpakket en een warm avondmaal dat bereid wordt door de traiteurafdeling van het KTA.  Niettegenstaande Diksmuide hiermee de duurste vierdaagse-stad is om te overnachten, heeft ze inmiddels toch 160 wandelaars mogen noteren die willen overnachten in Diksmuide.
Voor meer info over de Vierdaagse van de IJzer: klik hier. (DLD)