Het Diksmuids VTI wil vanavond in de Boterhalle de grootste quiz van de Westhoek laten doorgaan.  Aan de vooravond heeft ze reeds 79 ploegen van vier personen die hieraan willen deelnemen kunnen strikken, als ze nog dat laatste kwartet kan warm maken voor deze quiz-avond, dan breekt ze alvast het quiz-record van de Westhoek.  Maar daarnaast, en uiteindelijk is dit nog altijd het hoofddoel, zal ze ook al een deel van de 20.000 euro kunnen verzamelen, som die ze nodig heeft om in de paasvakantie van 2018 op inleefreis te gaan naar Nepal.  Daar wil men met 10 leerlingen en 5 leerkrachten deelnemen aan een bouwkamp bij een organisatie die er enkele weeshuizen heeft.

Vorig jaar trokken reeds enkele leerlingen en leerkrachten van het Diksmuids VTI op bouwkamp.  Toen ging het richting India.  Maar dat smaakte naar meer.  Leraar Thomas Vandenberghe, bezieler van dit bouwkamp, opteerde dit jaar om in zee te gaan met Butterfly Foundation Pokhara.  Hijzelf maakte al een stage bij hen.  De doelstelling van deze organisatie zal volgens Thomas dichter aanleunen bij de mogelijkheden van het Diksmuids VTI.
Allereerst gaat dit 15-koppig VTI-team, dat geselecteerd werd uit een 50-tal kandidaten, in de Nepalese hoofdstad Kathmandu enkele tempels, openbare crematieplaatsen en andere hindoeïstische en boeddhistische plaatsen bezoeken als onderdeel van de inleefreis in een andere cultuur.  Na 2 dagen gaat het dan richting Pokhara waar ze tewerkgesteld worden bij Butterfly Foundation Pokhara die enkele weeshuizen onder haar hoede heeft.  Weeshuizen in Nepal richten zich naar ouders die te arm zijn om hun kinderen naar school te sturen en om ze dagelijks eten te kunnen geven.  In plaats dat de kinderen worden meegesleurd in draagdoeken met de ouders die gaan werken, worden ze ’s morgens opgehaald om ze scholing te geven en drie maal daags eten te geven.  De VTI-leerlingen zullen er dan ook tijdens hun verblijf ingezet worden om in deze weeshuizen ‘les’ te geven.  En dat les geven wordt vertaald in ondermeer het alfabet aanleren, tanden leren poetsen en naar het toilet gaan, maar ook spelen met de kinderen.
Maar er zit dus ook een bouwluik aan deze inleefreis want na de aardbeving in Nepal zijn enkele van deze scholen onbewoonbaar verklaard.  Deze worden momenteel gerenoveerd of heropgebouwd.  De VTI-leerlingen zullen dan ook tijdens hun verblijf van 2 weken ook helpen bij de heropbouw en het uitvoeren van kleinere renovaties als schilderwerken.
Tenslotte wordt er ook nog een ziekenhuis en een dovenschool bezocht.

Nu reeds wordt 20.000 euro ingezameld om het bouwproject te steunen.  Deze fondsen wil men niet alleen verzamelen met de recordpoging om de grootste quiz van de Westhoek te organiseren, maar ook via de verkoop van koeken en lapinbier.  Verder wil men ook tijdens het eerste weekend van oktober in Diksmuide een city-run organiseren, een loopwedstrijd door diverse gebouwen.
De grootste quiz van de Westhoek, kan vanavond, zaterdag 22 april, vanaf 19.30 uur bijgewoond worden in de Boterhalle.
Voor meer info op de facebookpagina van deze organisatie : klik hier. (DLD)