In de aanloop naar de Opendag in het VTI werd reeds bekend gemaakt dat deze Diksmuidse school de grootste nestkast ter wereld heeft gebouwd.  De leerlingen van het vijfde jaar houtbewerking hebben een tweetal weken terug aan de Fintele hun bouwwerk, die een veilig nest moet symboliseren, nu ook onthuld. (foto)  Deze 3 meter hoge nestkast die geldt als een officiële wereldrecordpoging voor het Guinness Book of World Records blijft nog de hele zomer pronken op het pleintje aan herberg In de Witten aan de Fintele te Lo-Reninge.

De nestkast verwijst naar “de vreemde vogels in de IJzervallei”, een project van het Regionaal Landschap IJzer & Polder dat steun krijgt van de provincie West-Vlaanderen. Voor vele vogels is deze natuurrijke vallei een veilige thuishaven. Jaarlijks komen in de IJzer- en Handzamevallei tienduizenden watervogels broeden, overwinteren of uitrusten op hun tocht naar andere oorden.
Maar honderd jaar geleden was de onder water gezette IJzervlakte ook het strijdtoneel van een verwoestende oorlog. Vele inwoners gingen toen op de vlucht. Ook vandaag nog vluchten mensen van over de hele wereld weg van oorlog. Soms belanden ze in deze veilige contreien op zoek naar … een veilig nest. Ook Baraa, Mones, Waheed, Wasim en Ahmad verblijven momenteel in Diksmuide. Zij selecteerden een aantal geuren in het atelier van kunstenaar Peter De Cupere: geuren waarbij ze warme herinneringen krijgen aan hun thuisland of net rillingen bij de gedachte aan het vele leed. Deze geuren en een persoonlijke vredesboodschap kregen nu een plaats in de nestkast aan de Fintele.

Die nestkast kan men ook bezoeken door gebruik te maken van een fietsroute die loopt doorheen een prachtig stukje IJzervallei.  Daarbij maakt men ook kennis met enkele vreemde soldaten van weleer en de vreemde vogels van nu. Deze themafietsroute legt de IJzersterke link bloot tussen vreemde vogels van vroeger en vandaag.  Een gratis fietsfolder kan men krijgen in het bezoekerscentrum De Blankaart te Woumen.  De lange lus telt 39 kilometer en de korte lus 19 km.  Geven we mee dat het traject deels onverhard is.

Meer info over het programma rond Vreemde Vogels vindt men ook terug op www.rlijp.be/vreemdevogels. (DLD)