De leerlingen van het vijfde jaar houtbewerking van het Diksmuids VTI doen een wereldrecordpoging om de grootste nestkast te bouwen.  Ze doen dit in het kader van het project “Vreemde vogels van de IJzervallei” van het Regionaal Landschap IJzer & Polder.  Deze nestkast moet niet alleen verwijzen naar de vele vreemde vogels die op vandaag in deze waterrijke vallei een veilige thuishaven vinden, maar ook naar die andere vreemde vogels die er 100 jaar terug streden in de onder water gezette IJzervallei.  En tenslotte landen hier op vandaag opnieuw vele vreemde vogels … De onthulling van de grootste nestkast ter wereld die symbool moet staan voor al die verschillende vreemde vogels die hier een veilig nest zoeken is voorzien op vrijdag 13 mei aan de Fintele te Lo-Reninge.  Maar in avant-première kunnen de bezoekers van de Opendag van het VTI de grootste nestkast ter wereld al zien op Hemelvaartdag 5 mei.

Jaarlijks komen in de IJzer- en Handzamevallei tienduizenden watervogels broeden, overwinteren of uitrusten op hun tocht naar andere oorden.  Staat VTI’s grootste nestkast reeds symbool voor het veilige nest dat zij hier zoeken, in deze mega-nestkast kunnen ook andere vreemde vogels huizen.  De vreemde vogels die in de Westhoek 100 jaar streden tijdens een verwoestende oorlog.  Vele eigen Westhoek-inwoners gingen toen op de vlucht.  Maar op vandaag vluchten nog steeds mensen van over de hele wereld weg van oorlog.  En op vandaag kloppen deze “nieuwe” vreemde vogels nu hier aan, ook op zoek naar een veilig nest.
De onthulling van de grootste nestkast ter wereld moet op vrijdag 13 mei ook de aftrap zijn van enkele buitengewone initiatieven waarbij men de “IJzer”-sterke link wil bloot leggen tussen verschillende vreemde vogels die op zoek zijn naar een veilig nest in de IJzervallei.  VTI’s grootste nestkast moet daar symbool voor staan.

Meer info over de Opendag van het VTI op Hemelvaartdag 5 mei waarop deze wereldrecordpoging te zien is, kan men terug vinden op www.vtidiksmuide.be. (DLD)