Voor Diksmuids landbouwschepen Martin Obin werd er de laatste jaren toenadering gezocht tussen natuur en landbouw.  De landinrichtingen en de werking van het regionaal landschap in ondermeer het 3 Mussen-gebied zijn daar voorbeelden van. Maar de boeren zelf doen ook heel wat inspanningen op het vlak van duurzaamheid.  De sector werkt aan een beter milieu en wil dat tonen aan een breder publiek met een expo die tijdens januari en februari te bezoeken is in Diksmuide.  Maar land- en tuinbouwers moeten ook vaststellen dat men de natuureisen steeds hoger legt.  Voor schepen Martin Obin is dat niet bevorderlijk voor deze nog prille vrijage tussen natuur en landbouw.  Zo zorgen niet alleen de bepalingen rond de instandhoudingsdoelstellingen en de aanpak van stikstof voor heel wat bedrijfsonzekerheid in de land- en tuinbouw, ook de onzekerheden rond de randvoorwaarden bij de bescherming van de permanent historische graslanden worden door de boeren beschouwd als een blanco-cheque.  Landbouwschepen Obin roept dan ook op om het gezond boerenverstand te gebruiken zodat er gezonde oplossingen kunnen komen voor zowel landbouw als natuur.

Met de tentoonstelling Schoon Boeren wil Inagro, het provinciaal agentschap voor land- en tuinbouw dat zijn vaste stek heeft in Beitem bij Roeselare, niet alleen haar inspanningen tonen aan het brede publiek, ze wil hiermee ook de sector zelf sensibiliseren om te komen tot een duurzamere innovatievere bedrijfsvoering.  En dat dit mogelijk is tonen enkele bedrijven, waaronder 2 Diksmuidse.  Zo is het bedrijf van Andy en Jorica Logghe – Vandenbulcke uit Oudekapelle een zorgboerderij geworden waar intussen Marleen en Fancies, twee zorgvragers, kleine taken krijgen als het drinken geven aan kleine kalfjes of fruit plukken.  Daarnaast werden oude stallen omgebouwd tot een multifunctionele ruimte waar workshops voor mensen met een beperking kunnen georganiseerd worden.
Bij Frank en Griet Cool-Deschoenmaker in Esen, die zich voornamelijk toeleggen op de vee- en groententeelt,  verhoogt men de bodemvruchtbaarheid door het gebruik van stalmest.  Daarnaast kan men via een rijbemestingssysteem de juiste hoeveelheid meststof op de juiste plaats krijgen.  Verder spuit men er de gewasbeschermingsmiddelen ’s  avonds.  Dat geeft niet alleen een efficiënter resultaat, tevens komt het de bijenteelt ten goede.

Deze twee Diksmuidse bedrijven tonen met zes andere in deze tentoonstelling Schoon Boeren dat een duurzamere en innovatievere bedrijfsvoering kan. Het laat de bezoeker kennis maken met de hedendaagse landbouw die in Diksmuide, met zijn 365 zeer diverse landbouwbedrijven een belangrijke sector is.  Een sector die veel meer is geworden dan ploegen, zaaien en oogsten.  Landbouwers zijn voor landbouwschepen Obin niet alleen echte managers die een economische activiteit beheren, ze zijn tegelijkertijd ook arbeider, klusjesman, werkopzichter, directeur, financieel beheerder en boekhouder, kortom agrarische managers.   Hoog tijd dat men opnieuw kennis maakt met die hedendaagse landbouw.
De mobiele expo is tijdens de maand januari nog gratis te bezoeken in het administratief centrum aan de Heernisse en vervolgens tijdens de maand februari in de bibliotheek.  Daarnaast wil men nog een fietslus langs de 8 deelnemende bedrijven uitwerken.  Tot slot wil men ook de jonge Diksmuidelingen nader kennis laten maken met de landbouw.  Zo werkt men aan een lezing, een opdrachtenboekje en een website.  Via de scholen wil men dit bij de jongeren brengen.  En uiteraard wil men deze theorie ook koppelen aan de praktijk via een bezoek aan één van Diksmuides Schone Boeren. (DLD)