Vrijdagavond vroeg raadslid Marc Deprez op de lentereceptie van Idee2006 om in zowel Keiem als Pervijze bindende volksraadplegingen te houden.  In Keiem wil men hiermee polsen naar de visie van de Keiemnaars rond het verhuizen van de begraafplaats naar de Streuvelstraat.  De vrijgekomen ruimte van de huidige begraafplaats zou zo bij de komende herinrichting van het dorpsplein een pleinfunctie kunnen krijgen.  En ook in Pervijze zou een dergelijke volksraadpleging  uitsluitsel kunnen geven over de visie van de Pervijzenaars over de herinrichting van enerzijds het ontmoetingscentrum Ten Bercle en anderzijds van het dorpsplein.  Ook deze laatste zou kunnen verruimd worden via de inname van een deel van de begraafplaats.

Voor de dorpskernvernieuwing in Keiem opteert Idee2006 voor het behoud en het verfraaien van het huidig dorpsplein met behoud van het standbeeld van de onbekende soldaat.  Maar vooraleer het dorpsplein van Keiem ook te verruimen met de begraafplaats wil men bij Idee2006 hierover liever een bindende volksraadpleging houden.  En ook al kan Idee2006 zich ook vinden in een pleinfunctie op de huidige begraafplaats, toch moet voor Marc Deprez het stadsbestuur eerst de nabestaanden hierover inlichten over wat toch een zeer gevoelige materie is vooraleer men ballonnetjes oplaat in de media.

Marc Deprez hekelde vrijdagavond ook nog eens de gebrekkige communicatie rond de scholenkwestie Keiem-Leke.  Toch wou hij omtrent dit heikel dossier geen verdere verklaringen van hem lezen in de pers omdat dit voorbarig zou klinken.  Volgens Marc Deprez zou er immers rond de scholenkwestie binnenkort witte rook moeten komen uit de schouw van het stadhuis. Het is dan ook uiteraard nog wachten welke oplossing onderwijsschepen Marc De Keyrel uit zijn hoed weet te toveren voor de toekomst van de scholen van Keiem en Leke die de rust kan terugbrengen in deze Diksmuidse dorpen. (DLD)