Nadat begin september de Vladslostraat tussen Esen en Vladslo reeds enkele weken werd afgesloten voor het herstel van de brug over de Handzamevaart, gaat deze verbindingsweg tussen Esen en Vladslo nu opnieuw dicht.  Van 5 november tot 5 december wordt immers de spooroverweg te Esen vernieuwd.  Overigens krijgen alle overwegen tussen de stations van Lichtervelde en Diksmuide dit najaar een opknapbeurt.  Voor Diksmuide gaat dit naast de overweg in Esen nog over deze aan de Amphoek, Hooiweg, Warestraat en enkele landwegen.  De eerste straten gaan vandaag 5 oktober dicht.

Voor de vernieuwing van de spooroverweg en de wegeniswerken houdt spoorwegbeheerder Infrabel er rekening mee dat iedere overweg een viertal weken moet afgesloten worden.  Allereerst worden bovenbekleding, wegenis, sporen en oude ballast verwijderd, waarna de nieuwe ballast kan aangelegd worden en het oud spoor kan teruggelegd worden.  De werken voor het vernieuwen van de dwarsliggers gebeuren met de vernieuwingstrein P93, een werktrein met een lengte van een 400-tal meter. Daarnaast worden nog andere werktreinen ingezet voor het richten van het spoor en het bijlossen van steenslagballast.  Nadat er opnieuw een periode treinverkeer is geweest voor de  stabilisatie en zetting van de bedding, kan het spoor definitief op niveau gelegd worden.  Pas dan kan de wegenis opnieuw aangelegd worden.  De overwegen worden uitgevoerd met een comfortabele en geluiddempende bovenbekleding in rubber.

Volgende timing wordt voorzien :
Steenstraat: afgesloten van 5 oktober tot 4 november
landweg OW 66 : afgesloten van 5 oktober tot 7 november
Amphoek : afgesloten voor wegverkeer op 9, 15, 21, 22, 28, 29 en 30 oktober (deze timing kan nog afwijken – hierover zal rechtstreeks contact genomen worden met de inwoners)
Landweg OW 68 : afgesloten voor wegverkeer van 5 oktober tot 7 november
Hooiweg : afgesloten voor wegverkeer op 9, 14, 21, 22, 28, 29 en 30 oktober (deze timing kan nog afwijken – hierover zal rechtstreeks contact genomen worden met de inwoners)
Warestraat : afgesloten voor wegverkeer van 5 november tot 5 december
Vladslostraat : afgesloten voor wegverkeer van 5 november tot 5 december
overweg OW 75 : afgesloten voor wegverkeer van 5 november tot 5 december
overweg OW 76 : afgesloten voor wegverkeer van 5 november tot 5 december

Van 12 oktober tot half december zal er van maandagmorgen tot vrijdagavond op 1 spoor geen treinverkeer zijn.  Alle treinverkeer wordt over het andere spoor geleid maar dat zou volgens Infrabel niet tot vertraging of een gewijzigde uurregeling leiden.
In de doodlopende straten zal de aannemer ook de nodige maatregelen treffen voor toegankelijkheid voor hulpdiensten. De bewoners van deze straten zullen ook tijdig ingelicht worden door Infrabel van de specifieke data waarop de overweg zal afgesloten zijn.

De werken in de Vladslostraat hebben opnieuw  een gevolg voor de busregeling van lijn 64. Dezelfde regeling worden voorzien als bij de eerste afsluiting van deze straat;  Zo kunnen opnieuw de bushaltes ‘Diksmuide Cafe Derby’ – ‘Diksmuide Cafe Tirol’ – ‘Esen Eikhof’ – ‘Esen Station’ niet bediend worden. Als alternatief kunnen de halte ‘Station’ op het Stationsplein van Diksmuide of de halte ‘Dorp’ te Vladslo worden gebruikt.  De belbushalte ‘Esen Vladslostraat 19’ zal tijdens deze werken ook niet kunnen bediend worden.
En of de fietsende schoolgaande jeugd uit Vladslo de opengebroken spooroverweg zal kunnen dwarsen is nog niet duidelijk. (DLD)