De Vlaamse Feestdag op zaterdag 11 juli wordt ook aan de IJzer gevierd.  Bij het Vlaams Memoriaal, de IJzertoren, wordt er onder het motto ‘In Vlaanderen telt iedereen mee’ gepleit voor een meer verdraagzame samenleving.  Ook dit jaar zal de zonnebloem er symbool staan voor deze actie van de vzw ‘Voor Vrijheid, Vrede & Verdraagzaamheid’.  Deze geel-zwarte bloem, niet toevallig gekozen voor zijn Vlaamse kleuren, richt zich altijd naar de zon en ‘always looks at the bright side of life’.  Zaterdag worden niet alleen zonnebloemen uitgedeeld, voor het eerst worden ook zakjes met zonnebloemzaadjes uitgedeeld.  Hiermee wil men de boodschap, dat iedereen die in Vlaanderen leeft, woont en werkt, van welke kleur ook, écht meetelt, laten verder kiemen, groeien en bloeien.  Verder zijn er zaterdag nog toespraken, een barbecue, optredens, animatie en loopwedstrijden.

Om 11 uur zijn er allereerst, naar jaarlijkse gewoonte, de toespraken van ondermeer algemeen voorzitter Paul De Belder die zal pleiten voor meer autonomie en zelfbestuur.  Gastspreker prof. dr. Herwig Reynaert zal verder zijn boek “Olympiërs in Flanders Fields” voorstellen in het auditorium van het Museum aan de IJzer.  Politiek journalist Rik Van Cauwelaert, voormalig hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws, zal de sprekers introduceren en het gesprek leiden.
Aansluitend zal accordeonist Marino Punk iedereen uitnodigen voor een barbecue.  Inschrijven kan via info@aandeijzer.be of telefonisch 051/500.286.
Om 16 uur kan dan het Vlaams Feest volledig losbarsten met optredens om 16 u van Sergio en Laura Omloop om 17 u.  Verder is er de hele namiddag doorlopend (kinder)animatie met ondermeer karikaturen, volksspelen, een hindernissenparcours en een springkasteel.  Overigens is op 11 juli het Museum aan de IJzer in de IJzertoren gratis te bezoeken.

Op zaterdag 11 juli zijn er ook de loopwedstrijden onder de noemer Diksmuide IJzersterk 2015.  Om 15 u start op de Vismarkt in het centrum van Diksmuide de 10 miles.  Deze gaat verder via landelijke asfaltwegen en langs de IJzer naar de finish aan de Paxpoort.
Om 15 u start ook de torenloop waarbij lopers, in groepen van 25 lopers, met een aanloop van 300 meter vanaf de Paxpoort de 500 trappen en 22 verdiepingen van de IJzertoren zullen oplopen.  Wie helemaal bovenop de toren raakt krijgt een exclusief T-shirt als aandenken.  Voor de snelste lopers liggen er weekendtickets voor het Festival Ten Vrede klaar.  Dat festival gaat door tijdens het laatste weekend van augustus.

Meer info op de compleet vernieuwde website : www.aandeijzer.be Voor het luik van de loopwedstrijden Diksmuide IJzersterk 2015 verwijzen we naar www.marathons.be (DLD)