IJzertoren_27.06.2014Morgen vrijdag 11 juli wordt de Vlaamse Feestdag uitgebreid gevierd aan de voet van de IJzertoren.  Tussen 10 uur ’s morgens en 19 uur ’s avonds zijn een pak activiteiten geprogrammeerd die gratis kunnen bijgewoond worden.  Daarnaast is er ook nog een wandelzoektocht in het centrum van Diksmuide waarmee een dagticket voor het festival Ten Vrede te winnen is.  Tenslotte zorgen de Vlaamse Westhoekvrienden nog ’s namiddags voor een voordracht rond confederalisme.  Dit laatste luik gaat door in de zaal van het Wit-Gele Kruis.

Om 10 uur, en vervolgens ook nog om 11 uur, 14 uur en 15 uur starten anderhalf uur durende cultuurhistorische rondritten langs de nieuwe realisaties in het kader van 100 jaar WO I.
Om 10.30 uur komt jeugdschrijver Patrick Lagrou voorlezen uit “IJzerfront”.
Tussen 11 uur en 16 uur kan men starten op de Grote Markt voor een wandelzoektocht die als thema meekrijgt “Ontdek je stad … 100 jaar na WO I”.  De deelnameprijs is 5 Euro maar een deelname is meteen ook goed voor een dagticket voor Ten Vrede.
Om 11.30 uur start aan de IJzertoren “Via Dolorosa on tour” rond de terugtrekking, 100 jaar WO I.  Naast een voorstelling van educatieve pakketten en de museumgids “Museum aan de IJzer is er ook duiding door algemeen voorzitter Paul De Belder die het zal hebben over “In Vlaanderen telt iedereen mee”.
Om 13.30 u is er mogelijkheid om deel te nemen aan een rondvaart op de IJzer met de Seastar.
Om 14 uur komt die andere jeugdauteur Marc De Bel voorlezen.
In de zaal van het Wit-Gele-Kruis in de Stovestraat komt om 14.30 u op uitnodiging van het Vlaamse Westhoekvrienden Tillo Baert een voordracht geven rond confederalisme.  Voor de muziek tussendoor zorgen Bart Verhelle en Arnold Sercu.  Tickets kosten 5 Euro en hierin zijn ook koffie en wijn begrepen.
Om 17 uur is er Vlaanderen Feest en iedereen doet mee met Trisha en Herbert Verhaeghe.
Eveneens om 17 uur wordt het startschot gegeven voor Diksmuide IJzersterk, een loopwedstrijd van 10 miles, 6 kilometer en een kidsrun.  De 10 miles-race start aan de Vismarkt en loopt over kleine asfaltwegen langs de IJzer, de Handzamevaart, over “Karreslag” en IJzerdijk tot aan de IJzertoren.  Overigens werd deze loopwedstrijd vorig jaar nog verkozen tot mooiste race van Vlaanderen.  De 6 km-wedstrijd en de kidsrun starten aan de IJzertoren.
Om 19 uur is er aan de IJzertoren nog een optreden van Niels Destadsbader en zijn band.

Geven we nog mee dat er ook nog een BBQ is voorzien tussen 13 uur en 14 uur en tussen 18 uur en 20.30 uur voor de prijs van 15 Euro voor volwassenen en 8 Euro voor kinderen.  Maar vooraf inschrijven bij het Museum aan de IJzer is hier wel noodzakelijk.
Met uitzondering van de voordracht van de Vlamse Westhoekvrienden en de wandelzoektocht zijn alle activiteiten gratis bij te wonen.

Tenslotte is er nog bij wijze van epiloog op zondag 13 juli om 10.30 u in de Diksmuidse Sint-Niklaaskerk een eucharistieviering die in het teken zal staan van dit Feest van de Vlaamse Gemeenschap. (DLD)