Dit jaar wordt tijdens de Vlaamse feestdag aan de IJzertoren op woensdag 11 juli het gezin centraal geplaatst.  Het moet dan ook voor museumdirecteur Peter Mouton een Vlaamse familiedag worden.  Deze familienamiddag start om 14 uur om te eindigen omstreeks 17.30 uur met een optreden van Soetkin Collier waarna het opstijgen van warme luchtballons vanop de bedevaartweide de Vlaamse feestdag afsluit.  In de voormiddag is er nog om 11 uur een lezing in de IJzertoren rond de studentenrevoltes om ‘Leuven Vlaams’.

Het ADVN, het archief voor nationale bewegingen gaat op deze Vlaamse feestdag op verplaatsing naar de IJzertoren.  Daar organiseert ze voor de eerste maal met het Museum aan de IJzer een lezing rond de studentenrevoltes om ‘Leuven Vlaams’.  Hiervoor heeft ze professor emiritus Louis Vos uitgenodigd die de toehoorders zal meevoeren naar het jaar 1968 toen de taalstrijd om Leuven Vlaams een hoogtepunt bereikte en overvloeide naar een strijd om meer democratie. Men kan hieraan gratis deelnemen mits men zich inschrijft via publiekswerking@advn.be.  Voorafgaandelijk is er nog een toespraak door de voorzitter van het bedevaartcomité, Paul De Belder.
In de namiddag zijn er vanaf 14 uur rondritten met een familietreintje, er is kinder- en straatanimatie en een live-uitzending door VBRO-radio.
Om 14.30 uur starten dan worksshops kindertheater die zich richten tot kinderen tussen 7 en 15 jaar.  Michael Vroemans, Celia Bogaert en Sabine Goethals zorgen als coaches/acteurs voor de begeleiding.  De deelnemers gaan gedurende 2 uur aan de slag en sluiten af om 16.45 uur met een voorstelling aan het publiek.  De deelname hieraan is gratis maar men moet zich wel opgeven via info@aandeijzer.be.
Om 17.30 uur volgt nog een optreden van Soetkin Collier en haar band en omstreeks 19 uur kunnen de winnaars van een wedstrijd op de facebookpagina van het Museum aan de IJzer nog mee met een ballonvaart met één van de warme luchtballonnen die aan de voet van de IJzertoren zullen opstijgen.
Geven we nog mee dat kinderen en jongeren tot 18 jaar en alle inwoners van Groot-Diksmuide kunnen genieten van een gratis inkom. (DLD)