Woensdag 23 augustus strijkt de Vierdaagse van de IJzer neer in Diksmuide. Door de werken op de Grote Markt, moeten de duizenden wandelaars voor de start- en aankomstplaats deze maal uitzonderlijk en éénmalig naar het VTI in de Cardijnlijn.  Dat betekent echter niet dat de traditionele verkeersproblemen er in het centrum niet zullen zijn.  Vooral de ochtendspits zal te lijden hebben onder de passage van de Vierdaagse want de omlopen van zowel de 16 km, de 24 km als de 32 km maken bij de start gebruik van een stukje IJzerlaan tussen de Sint-Sebastiaanslaan en de IJzerdijk.  De tochten kunnen aangevat worden tussen 8.30 u en 10.30 u.

Het ommetje bij de start door het industrieterrein Heernisse en de Sint-Sebastiaanswijk gaat vervolgens via de IJzerlaan naar de IJzerdijk.  Daar eindigt dit jaar al het Vierdaagse-saluut aan het centrum van Diksmuide want vandaar trekken de wandelaars zuidwaarts.  Langs de IJzer gaat het richting Knokkebrug (foto).  Via deze brug komt men in het Woumens broekengebied terecht waar alle tochten werden uitgetekend die vervolgens weer eindigen in het Diksmuids VTI.  Voor alle tochten : klik hier.
In de rand van de Vierdaagse van de IJzer, zijn er traditioneel ook enkele plechtigheden bij monumenten uit de eerste wereldoorlog.  Om 13 uur is er een bloemenhulde aan het monument van de Franse Marinefuseliers in het stadspark.  Vanaf 14.15 uur tot 15.10 uur is er dan de jaarlijkse plechtigheid aan het oorlogsoord van Oud-Stuivekenskerke met ondermeer toespraken, een bezinningsmoment, een bloemenhulde en het spelen de Last Post en de Brabançonne.  Om 16 uur is er een plechtigheid met bloemenhulde op het Duits militair kerkhof te Vladslo en om 18 uur is er nog de Belgisch-Frans-Canadees-Amerikaanse herdenking met bloemenhulde op het Italiëplein.  Door de werken op de Grote Markt is er dit jaar geen bloemenhulde bij het standbeeld van Generaal Jacques.

Meer info : www.4daagse.be (DLD)