Op woensdag 24 augustus is Diksmuide het wandelmekka want dan is er de tweede dag van de Wandelvierdaagse van de IJzer in en om Diksmuide.  Dit jaar trekken de wandelaars, met tochten van 8,4 km, 16,1 km, 23,1 km en 30,6 km richting Vladslo en Koekelare.  Naast animatie langs de omlopen, zijn er ook nog enkele herdenkingsmomenten aan ondermeer het OLVrouwhoekje te Stuivekenskerke en aan het Duits militair kerkhof te Vladslo.  Maar deze wandelhoogdag heeft ook een keerzijde want op woensdag zal het verkeer in het Diksmuids centrum even traditioneel zeer moeizaam verlopen. Een verwittigd automobilist is er twee waard …

Het startschot wordt woensdagmorgen om 8.30 u op de Diksmuidse Grote Markt gegeven door Thuis-actrice Janine Bischops (Jenny).  De wandelaars trekken vervolgens langs het 3 Mussengebied van Beerst Blote naar Beerst, het Praetbos in Vladslo (foto) en Koekelare om vervolgens via Bovekerke, Vladslo en Esen terug naar Diksmuide te komen.  Onderweg en bij aankomst op de Grote Markt is er animatie voorzien.  Er zijn ook bevoorradingspunten met ondermeer koekjes, fruitsap en limonade.  Maar met de verwachte zomerse temperaturen zal ook de waterbedeling dit jaar belangrijk zijn.  Iedere wandelaar kan bij de start van de wandeltochten een gratis gevulde waterfles krijgen.  Deze kan onderweg bijgevuld worden met fris drinkwater aan verschillende speciale bevoorradingspunten van de drinkwatermaatschappijen.  Ook eigen drinkflessen kunnen bijgevuld worden.  Met deze gratis waterflessen wil de organisatie ook de afvalberg verminderen.

In de rand van de passage van de Vierdaagse van de IJzer zijn er ook enkele herdenkingsplechtigheden voorzien. Om 10.30 u is er een plechtigheid op het Vladsloos Duits militair kerkhof, om 13 u is er in het Diksmuids stadspark bij het monument van de Franse Marinefuseliers een herdenkingsmoment en om 14.15 u is er dan de jaarlijkse plechtigheid aan het O.L.Vrouwhoekje in Oud-Stuivekenskerke.  Tenslotte is er om 16.15 u nog een bloemenhulde met parade aan het Italiëplein en op de Grote Markt.

In Diksmuide is er ook nog een logementskamp voor de deelnemers.  Men kan overnachten in de sporthalle van het Atheneum aan de Grauwe Broedersstraat.

Meer info  over deelname, omlopen, animatie, herdenkingsmomenten en overnachtingsmogelijkheden : www.4daagse.be (DLD)