Op 7 juni konden we reeds op eDiksmuide met een kort bericht melden dat men op het terrein tussen de Rijkswachtstraat en de Tuinwijk, in oude loopgraven die werden teruggevonden door archeologen op de voormalige Vandenweghe-site waar een nieuwe woonwijk met 170 woonentiteiten moet komen (foto), menselijke resten van een soldaat werden gevonden.  Defensie heeft nu meer toelichting gegeven bij deze vondsten : het zou gaan om overblijfselen van 3 Belgische en 1 Franse soldaat uit de eerste wereldoorlog.  Men probeert nu de identiteit van deze gesneuvelden te achterhalen zodat vervolgens de familie kan beslissen waar deze gesneuvelde frontsoldaten na 102 jaar hun laatste rustplaats kunnen vinden.

Tijdens het archeologisch onderzoek werden deze menselijke resten per toeval gevonden in de proefsleuven die worden gegraven op het terrein.  Voor Defensie is deze vondst een zeldzaam fenomeen, temeer het 64 jaar geleden is dat dit nog voorkwam.  Een knoop met het cijfer “12” gaf alvast aan dat het om Belgische soldaten ging die vochten bij het 12de linieregiment uit Spa.  De Franse soldaat zou een Franse marine-fuselier zijn. Gezien de plaats van de vondst aan de rechterzijde van de IJzer zullen zij er wellicht gesneuveld zijn in het najaar van 1914.
Daarnaast werden bij de menselijke overschotten ook nog persoonlijke bezittingen aangetroffen.  Zo stak in een binnenzak van een soldaat nog een flesje parfum dat afkomstig was uit Parijs.  Een andere soldaat droeg een handpistool bij zich.
Nu wil men ook de identiteit van deze gesneuvelden achterhalen.  Door middel van een onderzoek op de botten kan alvast het geslacht en de leeftijd vastgesteld worden.  Met verder DNA-onderzoek wil men ook een naam linken aan deze overschotten.  Dit kan via een bestaande lijst van een 30-tal vermiste soldaten die tijdens deze periode sneuvelden.  De stoffelijke resten van deze vier soldaten werden nu overgebracht naar de Belgische legerkazerne in Poelkapelle.  Uiteindelijk zal het dan aan de betrokken families zijn om te beslissen wat er met de resten moet gebeuren.  Wellicht dat na 102 jaar de Belgische soldaten dan hun laatste rustplaats krijgen op het militair kerkhof in De Panne, de Franse soldaat zal wellicht begraven worden op een Franse militaire begraafplaats in Ieper. (DLD)