Vrijdagavond werd door Westtoer de negende fietsroute 14-18 ingereden.  Deze 41 kilometer lange fietsroute, die de naam “IJzer 14-18” meekreeg, is de negende in het rijtje van 12 dergelijke fietsroutes en passeert ook aan de Dodengang.  Daar gaf, tijdens het openingsmoment, Diksmuids burgemeester Lies Laridon ook mee dat Diksmuide in september 2016 rond het thema “Sterke vrouwen in de oorlog” een exclusieve tentoonstelling krijgt in het stadhuis met werken van Käthe Kollwitz, wiens beeldhouwwerk “Het treurend ouderpaar” op het Duits militair kerkhof van Vladslo staat.   Werken van deze kunstenares worden hiervoor eenmalig vrij gegeven door het museum uit Keulen.  Daarnaast komt er eind september ook een nieuwe theaterwandeling, deze maal in het park van het Blankaartkasteel.  Thema wordt “Vrouwen in de voorlinie”.  Tenslotte mocht Lies Laridon nog aankondigen dat de herinrichting van de IJzerdijk, tussen de Hoge Brug en de Dodengang, voorzien wordt voor 2016.  Deze moet het stadscentrum dichter bij de IJzer brengen.

De nieuwe fietsroute “IJzer 14-18”, die de up-date is van de vroegere “Nooit meer oorlog”-route, start op de Grote Markt en gaat via de IJzertoren, de Frontzate en het Stiltepad naar de Dodengang.  Vandaar gaat het richting de Petroleumtanks en Oud-Stuivekenskerke met het OLVrouwhoekje en vervolgens via de Frontzate naar Pervijze waar de observatiepost kan bezocht worden.  Er kan dan verder gefietst worden via de Frontzate naar Booitshoekestatie waarna het richting Schoorbakke gaat.  Via Tervate gaat het naar Keiem met het Belgisch militair kerkhof.  Volgende bezienswaardigheid op de IJzer 14-18-route is het Duits militair kerkhof in het Praetbos van Vladslo.  Via Vladslo en de Paddestraat komt men tenslotte opnieuw in het centrum.  De tochten zijn in één richting aangeduid met de klassieke 6-hoekige wegwijzers in bruine kleur met een poppy.  De fietskaart met praktische informatie is verkrijgbaar aan de prijs van 2 Euro bij de dienst toerisme op de Grote Markt.  Deze fietsroute past voor provinciaal gedeputeerde Franky De Block in de ethische plicht van de provincie om respectvol om te gaan met de herdenking van de eerste wereldoorlog.  Meer specifiek helpen voor de gedeputeerde deze routes de bezoekers te ervaren en te begrijpen hoe bepalend het landschap was voor het verloop van de Groote Oorlog.  De fietsroutes zijn dan ook een goede mix tussen landschapsbeleving, bezoek aan WO I-sites en recreatief fietsen.

Christine Van Everbroeck was als directeur van het Koninklijk Legermuseum vrijdagavond gastvrouw aan de Dodengang.  Zij herinnerde er de aanwezigen aan dat het op die dag net 100 jaar geleden was dat op 2 oktober 1915 bij een inval van de Duitsers in de Dodengang meer dan 20 Belgen sneuvelden, er tientallen gewonden vielen en 15 Belgen krijgsgevangen werden genomen.  De naam “Dodengang” of “Boyau de la mort” was geboren.
Het was dan ook passend dat aan de ingang van het interpretatiecentrum van de Dodengang een herdenkingsplaat opnieuw werd ingehuldigd.  Deze herdenkingssteen werd in 1977 geplaatst in het vroegere onthaalgebouw door de Touring Club die in 1977 reeds 50 jaar zorgde voor de bewaring, ontsluiting en uitbating van dit loopgravencomplex .  Bij de afbraak van dit pand werd de herdenkingssteen veilig bewaard en nu, uit erkentelijkheid voor de inspanningen die Touring Club voor de instandhouding van de Dodengang heeft gedaan, terug geplaatst in het toegangsgebouw van de Dodengang. (DLD)