Ook dit jaar kan men tot 31 augustus zijn taxussnoeisel gratis naar het containerpark brengen in het kader van de actie Vergroot de hoop en verklein de kanker. De opbrengst schenkt de afvalintercommunale IVVO en zijn aangesloten gemeenten waaronder Diksmuide opnieuw aan het Kinderkankerfonds.  Maar minstens even belangrijk is natuurlijk wat men met het snoeisel kan doen voor de kankerpatienten.

De kankerbestrijdingsactie Vergroot de Hoop zet dit jaar in op ‘fel groen voor genezing’. Als men tussen 15 juni en 31 augustus zijn taxushaag snoeit, kan men het jonge, felgroene snoeisel via het containerpark doneren aan de kankerbestrijdingsactie “Vergroot de Hoop, verklein de kanker”. Uit dit taxussnoeisel wordt dan baccatine gewonnen, de grondstof voor het kanker remmende middel Taxol. Jaarlijks worden daar vele duizenden kankerpatiënten succesvol mee behandeld.
Daarnaast ontvangt de afvalintercommunale IVVO, in ruil voor dit snoeisel, ook een bedrag dat ze kan doorstorten naar organisaties die werken rond kankerpreventie. Vorig jaar is op die manier 450.000 euro naar goeie doelen gegaan. Bij IVVO en zijn aangesloten gemeenten ging zo in 2015 8.855 euro naar het Kinderkankerfonds. Ook dit jaar wil men de opbrengst van de actie Vergroot de Hoop in IVVO-werkingsgebied integraal aan het Kinderkankerfonds schenken. Voldoende redenen dus om het snoeisel te blijven doneren en er ook voor te zorgen dat het aangeboden snoeisel zuiver is en enkel de felgroene, nieuwe taxus aangroei bevat.
Men vraagt nogmaals uitdrukkelijk aan hen die hun taxushaag thuis laten snoeien, om op te letten voor malafide snoeiers. Deze hebben foute bedoelingen en brengen een smet op deze actie. Wie twijfelt brengt best de politie op de hoogte of neemt contact op met Vergroot de hoop op 0800 170 77, de gemeentelijke milieudienst of de afvalintercommunale IVVO op 057.23 08 83. (DLD)