Vanaf 1 september wordt er in het centrum van Diksmuide een nieuw parkeerregime ingevoerd waarbij men in zones ofwel één of twee uren mag parkeren, ofwel enkel mag parkeren met een bewonerskaart.  Omdat straks achtereenvolgens het Italiëplein, de Generaal Baron Jacquesstraat en de Grote Markt worden heraangelegd, wil Diksmuide hiermee zorgen dat de handelszaken ook tijdens deze werken voldoende bereikbaar blijven.  Voor mobiliteitsschepen Kurt Vanlerberghe moet het nieuwe parkeerregime met een kortere parkeerduur ervoor zorgen dat ook tijdens de werken het centrum vlotter, veiliger en aangenamer bereikbaar blijft.  Een kortere parkeerduur moet er immers voor zorgen dat er voldoende parkeerplaatsen in het centrum blijven.  Wie langer wil parkeren moet uitwijken naar één van de drie centrumparkings: aan de Beerstblotestraat, het station of de Fabrieksstraat.

In de rode zone kan men parkeren gedurende maximum één uur, van maandag tot en met zaterdag, van 9 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 18 uur.  Bewonerskaarten zijn niet geldig in de rode zone.
In de gele zone is de maximum-parkeertijd 2 uur tijdens dezelfde periode als in de rode zone.  In de gele zone kunnen bewoners met een bewonerskaart er wel onbeperkt parkeren.
In zowel de rode als de gele zone wordt het kortparkeren onderbroken tussen 12 uur en 13 uur zodat er over de middag kan geluncht worden in het centrum.
Tenslotte is er nog een groene zone in de Stovestraat en de Kwadestraat die ingericht worden als schoolstraat.  In deze straten kan er uitsluitend met een bewonerskaart geparkeerd worden.
Wie over een mindervalidenkaart beschikt, mag in alle zones onbeperkt parkeren, dus zowel op plaatsen die voorbehouden zijn voor mindervaliden als op de gewone parkeerplaatsen.
Wie gedomicilieerd is in de zones waar kortparkeren telt, kan een bewonerskaart krijgen.  De eerste is gratis, een tweede die een jaar geldig blijft, kan bekomen worden voor 100 euro.  Parkeerbedrijf Indigo, die toezicht houdt op het correct naleven van het parkeerregime, staat in voor de verdeling van deze bewonerskaarten.  Ze houdt nog een zitdag in LDC Ten Patershove op zaterdag 3 september van 9 uur tot 12 uur.  Maar men kan ook een bewonerskaart aanvragen per mail via parkeren.diksmuide.be@parkindigo.com of gewoon even doorklikken naar www.parkindigo.be
Wie een handelszaak heeft in het centrum maar er niet woont, kan geen bewonerskaart krijgen.  Hij moet zich houden aan de nieuwe parkeerregels.
Schepen Kurt Vanlerberghe laat ook nog optekenen dat de nieuwe regels voor iedereen, zonder uitzondering, gelden.  Zo moeten ook de leden van het Diksmuids schepencollege het goede voorbeeld geven, ook zij moeten hun blauwe parkeerschijf plaatsen of bij een langere parkeerduur uitwijken naar de centrumparkings.

Bij de ingebruikname van het nieuwe parkeerregime in het centrum, wordt ook de onduidelijkheid omtrent het verhoogd platform rond het standbeeld van Generaal Jacques weggenomen.  Vanaf 1 september is het er verboden te parkeren.  Alleen voor de marktkramers wordt er een uitzondering gemaakt tijdens de marktdagen.  Deze laatste maatregel zal na een jaar geëvalueerd worden, samen met het nieuw parkeerbeleid in het centrum.

Wie tenslotte alle werken in het centrum, en bij uitbreiding in heel Diksmuide, wil opvolgen, kan hiervoor voortaan terecht op een nieuwe website : www.werkenaandiksmuide.be. (DLD)