Een tiental dagen terug zaten, ver weg van de publieke tribune, afgevaardigden van CD&V, SP.a-open en Idee2006 bij elkaar om de politieke tijdbom van het referendum rond de parkeerproblematiek in het centrum te ontmijnen.  Maar die gesprekken in de zogenaamde achterkamers liepen op niets uit, iedere partij trok zich terug in zijn eigen loopgraaf.  De beschuldigingen vlogen opnieuw heen en weer, de ene maakte de gesprekken bekend terwijl de andere ze dan weer ontkende.  Maar maandag verlegt deze politieke strijd zich van de achterkamers naar de raadzaal van het Diksmuids stadhuis en kan het publiek in de raadzaal misschien vernemen wat er al dan niet gebeurde en gezegd werd in die achterkamers.  Idee2006-raadslid Marc Deprez vraagt immers in een bijgevoegd punt dat de gemeenteraadsleden apart zouden stemmen over een volksraadpleging  voor meer publieke parking in de directe omgeving van de Grote Markt.  Daarnaast vraagt hij ook dat de gemeenteraad zich zou uitspreken over de aanvraag van een stedenbouwkundig attest zodat officieel bevestigd kan worden dat de diensten van Onroerend Erfgoed inderdaad geen publieke parking onder de Boterhalle willen.  Meteen legt hij hiermee maandagavond op de raadzaaltafel wat het voorwerp zou geweest zijn van de achterkamergesprekken.

Als aangekondigd tijdens de laatste gemeenteraad brengt Idee2006 nog een ander heikel onderwerp mee dat reeds maanden de Diksmuidse politiek beroerd: de mandaten.  Vooral de voor Idee2006 nog altijd niet duidelijk beantwoorde vraag wat de grootorde is van de vergoedingen die burgemeester Lies Laridon (CD&V) daarvoor ontvangt, wil deze fractie nu wel concreet beantwoord zien.  Idee2006-raadslid Jan Van Acker zal dan ook voorstellen dat alle gemeenteraadsleden hun politieke mandaten met bijhorende vergoedingen bekend maken via de stedelijke website.  Reeds andere gemeenten hebben ook een dergelijk initiatief genomen.
Ander opvallend punt op de dagorde, zoals ze door het stadsbestuur is voorgesteld, is de aanstelling van een nieuwe vaste secretaris bij de Gecoro, de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening.  Ongetwijfeld dat dit punt niet los kan gezien worden van de vernietiging door de Raad van State van het RUP Stationsbuurt.  In haar arrest had de Raad van State immers gewezen op vormfouten en de aanstelling van de Gecoro-secretaris stond daarbij centraal.  Intussen wacht de werkgroep Stationsbuurt niet op het stadsbestuur en heeft ze een enquête opgezet onder de bewoners. Daarbij peilt ze naar het tevredenheidsgevoel, de gewenste woonevolutie in de woonwijk, de aard van de bebouwing en de verkeerssituatie in de Laure Fredericqlaan en de Parklaan, de mogelijke nabestemming van het zwembad De Kupe, het stadspark en Ellesmerepad, de Lange Veldstraat en meer bepaald het nog te ontwikkelen sociaal woonerf en de mogelijke nabestemming van de autostelplaatsen van de Lijn indien deze in de nabije toekomst vrijkomen.  Tenslotte wordt nog gepeild naar de inrichting en de parking van het Burggraaf Frederikplein, de site van ’t Patersvat, de plaatsing van nieuwe fietsenstallen aan het station en de bestaande problemen rond de toiletaccommodatie op het verkeersplein na de sluiting van het stationstoilet.  Momenteel worden de enquêteformulieren terug ingezameld.  In het najaar volgt dan volgens woordvoerder Paul Claus nog de verwerking van de gegevens en komt er een rapport met de resultaten dat aan het stadsbestuur zal overhandigd worden.
De aanstelling van de Gecoro-secretaris wordt wel besproken zonder publiek tijdens de besloten zitting van de gemeenteraad.

Voor de overige punten van de gemeenteraad, die op maandag 28 augustus aanvangt om 20.15 uur, klik hier. (DLD)