In het kader van het gratis zomers kunstenfestival Stad Onderstroom kan men in Diksmuide een toch wel unieke literaire ervaring opdoen.  Op zondagnamiddag 14 augustus kan men met de fluisterboot over de Blankaartvijver naar het eiland varen voor een literaire ontmoeting met Erik Vlaminck op deze Île d’Amour. Dit is gratis bij te wonen maar men moet wel vooraf inschrijven.  Gezien het beperkt aantal plaatsen op de fluisterboot kunnen slechts 50 personen mee voor het bezoek aan het Blankaarteiland dat trouwens de rest van het jaar niet kan bezocht worden door het publiek.  Inschrijven kan via debibliomaan@hotmail.com.

Erik Vlaminck is een roman- en theaterauteur die zijn grote doorbraak kende in 2008 met zijn familie-epos “Suikerspin”.  In 2011 was er dan nog de familiekroniek “Brandlucht”.  Beide werken stonden op de longlist van de Libris en de AKO Literatuurprijs.  Dit jaar verscheen dan “De zwarte brug” over een man die niet in staat is om zich aan te passen aan een steeds veranderende wereld.  Zijn columns “Brieven van Dikke Freddy” waarin een dakloze zijn problemen aankaart bij de groten der aarde, laten hem dan weer toe op een originele manier commentaar te geven op ongelijkheid, discriminatie en armoede in de samenleving.
Tijdens Île d’Amour leest Erik Vlaminck voor uit eigen werk en dit in de overweldigende stilte van de Blankaart die men vindt op dit enkel door Blankaartvogels bewoonde eilandje.  Voor de Diksmuidse literaire chocolatier Marc Vandenbussche past deze Erik Vlaminck dit jaar bij zijn voorgangers uit 2013 Roderik Six (foto), Delphine Lecompte (2014) en Elvis Peeters (2015).  Het wordt dan ook voor Marc Vandenbussche op 14 augustus eens te meer een unieke literaire ervaring maar tijdig zijn plaatsje reserveren is wel de boodschap.
De twee gratis sessies op 14 augustus vangen aan om 15 uur en 17 uur.  Een sessie duurt twee uur.   De afspraak is om respectievelijk 14.45 u en 16.45 u aan de Blankaart, Iepersesteenweg 56 te Woumen.  Organisatie : muziekclub 4AD in samenwerking met Natuurpunt De Bron. (DLD)