Vanaf vanavond tot 1 september kan men tijdens de komende zomer iedere dinsdagavond met een valleigids de stilste plekjes in de IJzer- en Handzamevallei ontdekken.  Tijdens deze 10 gratis exclusieve valleiwandelingen start de gids met een straf verhaal uit de eerste wereldoorlog, over die vele nationaliteiten die 100 jaar terug vochten in deze streek, over die vreemde vogels van toen.  Zo kan deze valleigids naadloos overstappen tijdens de wandeling naar die vele vreemde vogels van vandaag, naar de vele vogel- en natuurgeluiden die men kan ontdekken in dit weidse waterrijke gebied die onze regio is.  Tenslotte kan men tijdens de tocht ook nog eens proeven van een lekker gebrouwen natje uit de vallei.  De eerste tocht vertrekt vanavond al, dinsdag 30 juni, om 18.45 u aan de kerk van Nieuwkapelle.  Nog vlug een plaatsje reserveren is de boodschap want het aantal deelnemers wordt per wandeling beperkt tot 25.  Inschrijven kan bij de organisator, het Regionaal Landschap IJzer & Polder (T: 051/54.59.62 of E: info@rlip.be)

Wie wenst deel te nemen aan deze gratis avondwandelingen, moet wel over een paar goede stapschoenen beschikken.  Ook een verrekijker is nuttig en een dorstlesser is meegenomen.  Er zijn wel geen honden toegelaten.  Deze valleiwandelingen hebben een afstand van 5 à 7 kilometer en duren ongeveer 2,5 uur.
De eerste wandeling is vanavond in de streek van Nieuwkapelle en vervolgens in Werken (7 juli), Vladslo (14 juli), Haringe (21 juli), de Drie Grachten met start aan de Ieperleedijkstraat 1a te Merkem (28 juli), Stuivekenskerke (4 augustus), Stavele (11 augustus), Reninge (18 augustus), het Vladsloos Praetbos met start in de Houtlandstraat te Vladslo (25 augustus) en Elzendamme-Eversam met start Elzendamme 5/b te Vleteren (1 september).  Behoudens anders aangegeven start men telkens aan de kerk en dit om 18.45 uur.

Voor deze zomerwandelingen kan men in juni en juli zijn plaats reserveren bij het Regionaal Landschap IJzer & Polder (T: 051/54.59.62 of E: info@rlip.be), tijdens de maanden augustus en september is dat via het Agentschap voor Natuur & Bos (T: 0498/86.33.64  of E: communicatie.wvl.anb@lne.vlaanderen.be.  Wie tenslotte nog bij de start van de wandeling zijn naam, adres, mailadres en telefoon afgeeft aan de organisatoren maakt kans op enkele heerlijke natuurprijzen uit de IJzervallei ter waarde van 250 Euro;  De winnaars hiervan worden op 15 september bekend gemaakt. (DLD)